Benzodiapines en gebruik van benzo’s is van het begin af aan een enorm probleem geweest.  Als je dit artikel over benzodiazepine niet helemaal wilt lezen, lees dan dit:

Op het moment dat je benzodiazepines gaat kopen en gebruiken loop je binnen een maand tot 6 weken een enorme kans (25 %) om zwaar verslaafd te raken. Zou je toch willen stoppen met de benzo’s, dan ga je een enorm vervelend en meestal langdurig afkicktraject tegemoet.

Ben je daar al? Valt het je zwaar? Steek je licht eens op over een Flumazenil infuus behandeling of bij https://www.benzodebaas.nl. Je kan ook eens kijken bij de Amerikaanse dokter Jennifer Leigh die een blog bijhoudt genaamd benzowithdrawalhelp.com of lees deze post met tips over hulp bij verslaving

Etizolam kopen 200 stuks 1 mg.

 

Diazepam en oxazepam moleculaire structuren

Het gevaar om verslaafd te raken is dus groot en duurt niet echt lang. Van benzo’s vlak je ook enorm af, je bent ook niet jezelf meer. Inderdaad ben je niet meer zo angstig, niet meer zo gestrest, niet meer zo wakker. Alleen ben je bijvoorbeeld ook niet meer zo vrolijk, niet meer zo gelukkig en niet meer zo helder. Daarom vroeg of laat ben je jezelf kwijt met benzodiazepines. En daarom dat  –  ik ben zo weg….

Voordelen van benzodiazepines

Echter er zitten aan benzodiazepines wel voordelen op de korte termijn. Denk dus aan die 6 weken. Binnen die 6 weken heb je de tijd om een verandering van gedrag, een wijziging van levenshouding, wellicht door middel van een gedragstherapie, een slaapcursus, een cursus mindfullness, een cursus versieren, psychiater/psycholoog sessies, of wat dan ook te regelen. Na die 6 weken stap je alleen maar in een leven met grotere problemen dan voordat je begon met benzodiazepines.

Wellicht weet je niet eens wat benzodiazepines zijn? Laat ik dan eerst even het hele verhaal vertellen.

Uitvinder van Benzodiazepine

Uitvinder van benzodiazpines

De uitvinder van benzodiazepines was de heer Leo Sternbach (overleden in 2005).  De eerste benzodiazepine die hij in 1955 per toeval heeft uitgevonden was Chloordiazepoxide (Librum). Echter ook , het 3 keer sterkere diazepam (Valium), flurazepam (Dalmane), nitrazepam (Mogadon), flunitrazepam (Rohypnol), clonazepam (Klonopin), en trimethaphan (Arfonad) zijn door Leo Sternbach uitgevonden.

Valium was het meest voorgeschreven medicijn in heel de wereld. Met benzodiazepines heeft Leo Sternbach eigenlijk hoogstpersoonlijk de pharmagigant Roche (nu 50 miljard Zwitserse frank aan omzet en winst 9 miljard ) groot gemaakt. Je zou kunnen zeggen dat 25 % van die omzet direct aan Leo Sternbach is toe te wijzen.

En echt het was net een film. Leo was bezig met een onderzoek naar een betere drug dan de meest verkochte drug van dat moment, namelijk Miltown (meprobamaat). Echter door maar uitblijvende resultaten was hij door zijn baas al van dat onderzoek afgehaald. Na een jaar werd door zijn assistent Earl Reeder een vergeten monster gevonden die weggegooid zou worden. Nou ze lieten het toch nog maar even testen. En wonder boven wonder – de proefdieren bleken van librium toch wel erg slome en gezapige diertjes te worden.

Etizolam kopen 200 stuks 1 mg.

Wat zijn benzodiazepines of benzo’s

De soortnaam benzodiazepines heeft betrekking op het deel van de moleculaire structuur wat bestaat uit een benzeenring die verbonden is met een 7-delige diazepine-ring. De meeste van via de apotheek beschikbare benzodiazepines hebben een 5-aryl substituent en een 1,4 diazepine ring. Die 1,4 slaat op dat je op de 1 en 4e positie van de ring de stikstofmoleculen ziet (N). Je ziet altijd dit soort ringen bij de benzodiazepines. Verder verschillen ze van elkaar zoals Belgen en Nederlanders.

benzodiazine alprazolam of Xanax

benzodiazepine alprazolam of Xanax

flunitrazolam of Rohypnol

benzodiazepine Flunitrazepam of rohypnol

Hieronder een voorbeeld van een benzodiazepine waarbij we de karakteristieke 1,4 diazepine ring in het midden aangeven met een rode pijl. Voor de scheikunde enthousiastelingen, hier in deze link 4 bekende syntheses en 1 minder bekende van Diazepam (Valium).Diazepine ring

benzodiazepine clonazepam met diazepine ring

Benzodiazepines zijn veiliger en of effectiever op angststoornissen en zenuwachtige zenuwlijders dan opiaten, alcohol, barbituraten of bepaalde kruiden. Die veiligheid kwam voort uit het feit dat valium bijvoorbeeld de ademhaling niet langzamer laat gaan. Daardoor kan bijvoorbeeld valium op zichzelf wat moeilijker gebruikt worden voor het plegen van zelfmoord. Ook kunnen er zo minder ongelukken mee gebeuren.

Niet mixen met alcohol of andere downers

Echter mix je het met alcohol, barbituraten of opioïden dan wordt het gevaar wel even extreem hoog. Benzodiazepines verhogen het aantal keren dat dat chloorionen kanaal open gaat. En bijvoorbeeld barbituraten of alcohol zorgen dat het chloorionenkanaal langer open blijft staan. Nu die combi (vaker en langer) gaat er vroeg of laat voor zorgen dat je een keer een totale blackout mee gaat maken.  Mogelijk kan je daarbij ook je ademhaling stil gaan leggen, wat weer kan leiden tot de dood.

Waarvoor worden benzo’s gebruikt?

Benzodiazepines worden vooral gebruikt als middel om te kalmeren, om te gaan slapen of om minder angst te ervaren. Je ziet in mindere mate ook wel toepassingen voor benzo’s op het gebied van epilepsie, spierspasmen en neurologische aandoeningen.

Hoe werken benzodiazepinen?

Benzo’s doen dat door in te werken op  op bepaalde GABA-neurotransmitters in de hersenen. GABA staat voor “gamma aminobutyric acid” (gamma-aminoboterzuur), wat een remmende factor is in de neurotransmissie. Neurotransmitters zijn chemicaliën die boodschappen sturen naar bepaalde hersencellen (prikkeloverdracht). Door de benzodiazepines ontstaat bijgevolg minder prikkeloverdracht naar de hersenen, waardoor meer ontspanning en rust ontstaat.

Werking van benzodiazepines

Een meer precieze uitleg is dit:  als GABA de door binding op het grensvlak van de α –en γ subunits de postsynaptische receptor bezet, dan gaat als gevolg daarvan het met de GABA-receptor verbonden chloorionen-kanaal open. De chloorionen gaan dan door het kanaal van de kant met de hoogste concentratie naar die met de laagste. Het potentiaalverschil over de zenuwmembraan wordt kleiner en de prikkelbaarheid neemt af. Op de postsynaptische membraan bevindt zich gekoppeld aan de GABA-receptor de benzodiazepine-receptor. Als laatstgenoemde receptor bezet is door een benzodiazepine, is het (remmende) effect van GABA krachtiger. Als de GABA-receptor niet bezet is, hebben benzodiazepinen geen effect. Benzodiazepines hebben dus geen rechtstreeks effect op de doorgankelijkheid van het chloorionenkanaal.

Verder heb je benzodiazepinen met een korte werkingsduur (snel uit lichaam, halveringstijd kort) of lange werkingsduur (blijft lang in lichaam, halveringstijd lang). Bij sommige benzodiazepinen komt dat ook omdat de afvalstoffen (metabolieten) een benzodiazepine zijn. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij chloordiazepoxide, clorazepinezuur, diazepam, ketazolam, medazepam en prazepam. Ter illustratie: Een middel met een zeer korte halveringstijd kan worden gebruikt voor het inleiden van een narcose, een middel met een lange halveringstijd kan langdurige vermindering van angst en spanning geven. Hieronder wat halfwaardetijden van bekende benzo’s en de Thienobenzodiazepine Etizolam en de Triazolobenzodiazepine Clonazolam.

Xanax 6-12 0.5 Mg
Klonopin 18-50 0.5 Mg
Ativan 10-20 1 Mg
Valium 20-100 10 Mg
Restoril 8-20 20 Mg
Halcion 2 0.25 Mg
Etizolam 6 1 Mg
Clonazolam 14-18 0.125 Mg

Met weet nog steeds niet of de angstverminderende (anxiolytische) effecten en de verdovende (sederende) effecten hetzelfde zijn: vermindert de angst omdat de spieren ontspannen en men zich iets wat ontspannen en loom voelt, of is er ook iets wat echt de angst vermindert?

Verslavingspotentieel van benzodiazepinen

Het verslavingspotentieel van benzodiazepines is hoog. Dat zijn gewoon cijfers uit de praktijk. Ook uit onderzoeken blijft dat 1 op de 4 mensen die benzodiazepines langer nemen dan 6 weken verslaafd zullen raken aan benzo’s. Dit vooral te wijten aan de manier waarop de benzo’s het GABA-systeem en dopamine systeem veranderen en korte tijd (binnen een week) tolerantie veroorzaken.

Tolerantie is de staat waarin het brein zich aanpast aan de aanwezigheid van een medicijn of drug. Hierdoor wordt het medicijn of drug minder effectief op het beoogde effect. Wanneer dit gebeurt dan gaan sommige mensen meer nemen omdat ze weer hetzelfde beoogde effect willen. Uiteindelijk wordt dat natuurlijk een soort opgaande spiraal waarin je steeds meer neemt van een stof om het beoogde effect te bereiken Uiteindelijk kunnen mensen ook zonder de drug of het medicijn totaal niet meer functioneren.

Gelijk stoppen met benzo’s is gevaarlijk

Dit wordt nog eens versterkt doordat als je stopt met benzodiazepines je allerlei hevige ontwenningsverschijnselen gaat krijgen, zoals:  angst, slapeloosheid, verwardheid, psychosen, somberheid, trillen, zweten, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid, misselijkheid, braken en diarree.  

Met andere woorden, een keer niet nemen en je voelt je gelijk hartstikke ziek. Als je al wilt stoppen zul je dat dus geleidelijk moeten doen, aangezien ‘cold turkey’ zelfs levensgevaarlijk kan zijn. Wat er weer zorgt dat je gedurende dat je wilt stoppen, altijd weer geconfronteerd wordt met de verslaving waarmee je wilt stoppen. Erg lastige verslaving om vanaf te komen dus.

Aan gemiddeld ruim 10 % van de Nederlanders worden slaap en kalmeringsmiddelen voorgeschreven. Bij 1/3 van hen gaat het om langdurig gebruik (meer dan 3 maanden). Als je deze groep verslaafd noemt zou dat om een groep van ongeveer 600.000 gaan. Vroeger werkte ik als bijbaantje bij een groothandel (zeg 25 jaar geleden) in generieke medicijnen. Toen viel me het al op dat een grote hoeveelheid van de medicijnen die ik in mijn karretje stopten eindigen op …pam of …lam.

https://www.youtube.com/embed//8WfO_kigoms

Benzodiazepinen Afbouwschema

Succes om van je verslaving af te komen via ‘tapering’ of  geleidelijke vermindering van de benzo dosis is mede afhankelijk van leeftijd, duur van de inname, dosis en de ernst van de klachten. Hieronder zet ik een afbouwschema neer. Dit afbouwschema is niet de enige manier om van je benzodiazepine verslaving af te komen. Des te hoger je dosering en des te langer je gebruik, des te voorzichtiger je te werk dient te gaan.

Deze voorzichtigheid heeft tot doel de ontwenningsverschijnselen te minimaliseren. Daardoor is met een goede motivatie het ook beter vol te houden. Echter reken er maar op dat je zo maar een 1/2 jaar van je leven min of meer kwijt bent. Daarna kun je wel weer helemaal jezelf zijn, en kun je ook helemaal weer genieten van bijvoorbeeld vreugde en blijdschap.

Tijdens het afbouwen, gebruik je geen stoffen (alcohol, vliegenzwammen, en GHB) die direct de GABA-receptoren stimuleren. Op de echt zware momenten kun je eventueel een oppepper gebruiken, als XTC, LSD, Ketamine, 2C-B-Fly, Coke, Kratom, speed of gelijksoortige zaken. Echter dit mag maar 1 x in de 3 weken. Komt er dus weer een zwaar moment in die 3 weken, dan mag je het even zelf gaan oplossen.

Supplementen ter bevordering afbouwen benzo’s

 • L-theanine (250 milligram per dag, 1 of 2 maal daags). Het is een bijzonder aminozuur dat bijna alleen voorkomt in de theeplant Camellia Sinensis. L-theanine staat vooral bekend om zijn kalmerende werking. Het verhoogt de activiteit van de neurotransmitters serotonine, dopamine en GABA in de hersenen. Het geeft ontspanning en vermindert stress en angst.’
 • Magnesium Citraat: altijd citraat of gecheleerd nemen, die neemt je lichaam het beste op.
  Ongeveer 330 tot 550 mg voor het slapen gaan. Versterkt je botten, geeft ontspannen gevoel zowel in je spieren als in je hoofd.
 • Taurine (1 gram per dag)

Zorgt ervoor dat de magnesium beter wordt opgenomen. Daarnaast kun je nog kijken naar de alfaliponzuur, melatonine, en 5-HTP en een vitamine-B complex in het speciaal vitamines B3 en B6.

Stappenplan voor het afbouwen van een benzodiazepine

Stap1. Schakel over naar een benzodiazepine met een lange halveringstijd zoals diazepam. Het overschakelen moet geleidelijk gebeuren. Indien je jouw benzodiazepine meerdere keren per dag nam, neem je nu 1 dosis voor het slapen gaan. Voor de overschakeling naar een langwerkende benzo zoals norflurazepam moet je de dosis van je huidige benzo omzetten naar het equivalent ervan in diazepam.

Er zijn genoeg hulpmiddelen op internet om dat zelf uit verder uit te zoeken. Eentje kun je hier vinden. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_benzodiazepines.  Ga op zoek naar een behandeling van je probleem en schrijf je zelf al in. Dat kan gedragstherapie zijn, een lotgenotentherapie, yogacursus, een versiercursus of een nieuwe activiteit, of een reis waarin je bezig bent. Regel dat er voor je benzogewoonte er iets anders in de plaats komt.

Stap 2. Om de twee weken minder je met één achtste van je oorspronkelijke dosis. Afbouwen met 1/8 per 2 weken duurt 14 weken. Zulke kleine afbouw stappen zijn vaak niet mogelijk omdat er geen benzo’s in de juiste kleine dosis beschikbaar zijn. Vraag aan de apotheker of ze speciaal voor jou de juiste capsules kunnen maken.

Stap 3. Wanneer je nog slechts 0,5 mg diazepam (of iets wat erop lijkt) per dag neemt, dien je volledig te stoppen. Nu komt de moeilijke tijd. Accepteer dat, en accepteer ook dat het weer overgaat. Dwing jezelf in het gezelschap van mensen te begeven. Wees open over je probleem. Schaamte kun je nu niet gebruiken. Lukt het niet om open te zijn, zie dat ook niet als een mislukking. Je kan niet meer dan je best doen. Je bent in ieder geval al bezig om weer jezelf te worden. Daarover mag je van jezelf al trots zijn. Een eventuele terugval bij je verslaving is niet gelijk een reden om helemaal weer te stoppen met afbouwen.

Snelle afbouw van benzodiazepine verslaving

Er is een mogelijkheid om binnen een week van een benzodiazepine af te komen. Dit kan met een infuus met Flumazenil. Dat gaat veel van de effecten tegen die je krijgt als je ‘cold turkey’ stopt met een benzodiazepine. De GABA-receptor herstelt zich  – vooral bij hoge doseringen van een benzodiazepine- slechts langzaam van de zware schade die de receptor hierdoor heeft opgelopen.  Onderzoeken staven dit ook. https://www.ntvg.nl/artikelen/hoge-doses-benzodiazepinen-afbouwen-met-flumazenil

Gebruik benzodiazepines daalt

In de staafdiagram die je hier zie je dat vanaf 2009 het benzodiazepine gebruik opeens daalt. Dat komt omdat de overheid toen het langdurig gebruik van benzodiazepinen wilde ontmoedigen en daarom grotendeels uit het basispakket heeft gehaald. Het gebruik daalt niet doordat er minder wordt voorgeschreven aan de huidige gebruikers, maar omdat het aantal gebruikers aan het dalen is.

Op dit moment is nog ongeveer 10% van alle 40-jarigen in ons land een benzodiazepinegebruiker en gebruiken ze (gebruikers en niet-gebruikers samen) gemiddeld zeven standaard dagelijkse doseringen (ddd’s) per jaar. Voor 80-jarigen is het opgelopen tot ongeveer 30% en het aantal ddd’s per jaar tot dertig. Opvallend is dat deze cijfers de afgelopen jaren ‘meestegen’ met de leeftijd. Zo was 17% van de 67-jarigen in 2013, de eerste jaargang van de babyboomers, een benzodiazepinegebruiker en kwam het gebruik uit op 22 ddd’s per jaar. Vorig jaar, twee jaar later, golden die cijfers voor de 69-jarigen. En van de 67-jarigen in 2015 komen de cijfers overeen met die van de 65-jarigen in 2013.

Mensen zijn wijzer geworden

Je ziet dus dat mensen wijzer zijn geworden. Vroeger dacht men dat benzo’s gewoon een wondermiddel waren en wist men niets van verslaving. Die oudjes zijn blijkbaar gewoon verloren en zijn verslaafd en afgeschreven. Niets meer aan te doen.

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat een demente bejaarde die allerlei ophef en misbaar maakt, relatief meer kost dan een demente bejaarde die rustig en stilletjes in zijn stoel zit te vegeteren. Nu waarschijnlijk kost een bejaarde waar je vol aandacht aan moet geven wel meer dan 5 euro per maand = kosten per maand van een generieke benzo. Hupsakee, opeens is 30/40 % van de meest lastige bejaarden rustig en tevreeeee…… Zo kun je met benzodiazepines kopen en geven nog eens geld besparen in de zorg. En dat is de harde waarheid.Etizolam kopen 200 stuks 1 mg.

Hoe zou je benzodiazepines verstandig kunnen gebruiken?

Nu stel je loopt te piekeren en je kunt ’s nachts niet in slaap komen. Nu kan je best wel even een nachtje zonder slaap. Echter een klein pilletje kan inderdaad goed helpen om eventjes in slaap te komen. En soms de volgende ochtend komt er al iets van een oplossing aan. Als je dat iets van 12 keer per jaar doet, met een maand tussenpauze, niets aan de hand.

Of je hebt iets enorm traumatisch meegemaakt, en je neemt het gedurende maximaal een maand. In die maand kan je iets regelen van een psychiater, een lifecoach of een psycholoog om aan een verdere behandeling te werken.

Je bent verschrikkelijk zenuwachtig en angstig voor iets. Je moet het toch doen en het is ook nog heel belangrijk. Nu een pilletje kan je daar overheen helpen. Het zou kunnen dat je dan gelijk begeleiding krijgt van een coach bijvoorbeeld die je aangeeft wat je het beste kan doen. Nu de ervaring zelf zou je al rustiger kunnen maken.

Gebruik benzodiazepines zou bijna altijd tijdelijk moeten zijn

In al die voorbeelden is gebruik van benzo’s slechts tijdelijk. In alle gevallen dat benzo’s langdurig gebruikt worden, is het verhaal dat je eigenlijk opgegeven bent. Of je hebt jezelf opgegeven. Jij als persoon bestaat niet meer. Je bent zo weg….

Het kan natuurlijk dat je echt zware lichamelijke of geestelijke problemen hebt waarmee jij jezelf of anderen in levensgevaar brengt. Kijk dan is een benzodiazepine kopen als middel natuurlijk niet erger dan de kwaal.

Echter feit is dat als een dokter aan alle mensen die langdurig benzodiazepines gebruiken een brief stuurt over de risico’s er 14 % op termijn mee stopt.

In veel gevallen komt het er toch op neer dat 0,50 cent aan pillen per dag goedkoper of makkelijker is dan 3 x keer per week een psycholoog, een dagbesteding of iets van een inspanning om uit een bepaalde situatie te komen.

Benzodiazepinen om in slaap te komen

Benzodiazepinen werken versuffend en daarnaast ontspannen ze de spieren. Er zijn benzodiazepinen die maar korte tijd werken en middelen die langer werken. Door gewenning neemt de werking na verloop van tijd af. Daarom moeten deze middelen niet langer dan twee weken gebruikt worden. Daarna is het belangrijk om te stoppen met deze middelen omdat anders afhankelijkheid kan optreden.

Kortwerkende middelen

Benzodiazepinen die kort werken, worden gebruikt bij problemen met het in slaap komen. Ze beginnen meestal binnen een half uur te werken en werken zo’n 2 tot 6 uur door. Hieronder worden de meest voorkomende benzodiazepinen bij inslaapproblemen vermeld, met tussen haakjes hun (soms oude) merknaam:

 • Brotizolam (Lendormin)
 • Flunitrazepam (Rohypnol)
 • Loprazolam (Dormonoct)
 • Midazolam (Dormicum)
 • Nitrazepam (Mogadon)
 • Temazepam (Normison)
 • Zolpidem (Stilnoct)
 • Zopiclon (Imovane)

Langwerkende middelen

Benzodiazepinen die lang werken, worden gebruikt bij problemen met doorslapen.
Ze beginnen meestal na een uur te werken en de werking houdt 8 tot 12 uur aan.
Hieronder worden de meest voorkomende benzodiazepinen bij doorslaapproblemen vermeld, met tussen haakjes hun merknaam:

 • Diazepam (Valium, Stesolid)
 • Flurazepam (Dalmadorm)
 • Lorazepam (Temesta)
 • Lormetazepam (Noctamid)
 • Nitrazepam (Mogadon)
 • Oxazepam (Seresta)

Benzodiazepine bij angst of onrust

Benzodiazepinen vlakken emoties af. Daardoor werken ze kalmerend als je gestrest of zenuwachtig bent. Benzodiazepinen werken vooral bij min of meer constante angst of spanning. Bij aanvallen van paniek of angst, of bij dwangstoornissen (obsessies) werken ze minder goed.

Hieronder worden de meest voorkomende benzodiazepinen bij angst en onrust vermeld, met tussen haakjes hun merknaam:

 • Alprazolam (Xanax)
 • Bromazepam (Lexotanil)
 • Chloordiazepoxide (Librium)
 • Clobazepam (Frisium)
 • Clorazepinezuur (Tranxène)
 • Diazepam (Valium)
 • Lorazepam (Temesta)
 • Oxazepam (Seresta)
 • Prazepam (Reapam)

Benzodiazepinen bij epilepsie, verslavingen en spierspasmen

Sommige benzodiazepinen worden ook bij andere aandoeningen toegepast. Voorbeelden daarvan zijn:

 • epilepsie
 • behandeling van onthoudingsverschijnselen bij mensen die hun alcoholverslaving afbouwen
 • andere vormen van verslaving
 • spierspasmen

In die gevallen dien je nooit zomaar te stoppen of minderen met benzodiazepinen. Overleg dit altijd eerst met je arts.

Recreatief gebruik van een benzodiazepine

Wellicht heb je de film Wolf of Wall Street gezien? Nu daar gebruiken ze Quaaludes, Ludes of Lemons oftewel Methaqualon.

Structuurformule Methaqualon

Het geheim van Quaaludes is dat je wakker moet blijven en dat je dan best wel een leuke high ervaart.

Het nadeel (en zeker als je combineert met alcohol of andere downers) is dat je volledig van het padje af kan gaan. En het sloeg complete gaten in je geheugen. Je wist niet

meer wat je gedaan had.

https://www.youtube.com/watch?v=evOTCppmeK0

Met de benzodiazepine flunitrazepam of Rohypnol (van Roche weer natuurlijk) doen mensen hetzelfde. Ze weerstaan de neiging om te gaan slapen en gaan op jacht naar een heerlijke high. Ook daar heb je na inname last van geheugenverlies. Je kunt je niet goed meer herinneren wat je gedaan hebt. In het speciaal als je daarbij nog alcohol hebt genomen. Vandaar ook het gebruik als ‘rapedrug’.

Al vertellen ook veel jonge meisje valse verhalen over ‘dat er iets in hun drankje is gedaan’, terwijl ze zich zelf gewoon onder de zoden hebben geslikt en gezopen. Echter dat mogen de ouders natuurlijk niet weten.  Dus hangen ze nadat ze wakker geworden zijn in het ziekenhuis maar 1 of ander verhaal op.

Rohypnol 1mg

Ook was een tijdje alcohol en rohypnol samen populair bij voetbalsupporters. Zo kon je echt helemaal los gaan….

Nog steeds zijn er mensen die en speed nemen en een benzo. In het speciaal om toch te kunnen slapen nemen ‘clubbers’ vaak een ‘benzootje’.

Verdere gevaren (naast verslaving) van benzo’s

Breuken en andere valschade (vooral bij ouderen)

Verhoogd risico op dementie of Alzheimer (tot 51 % bij langer gebruik dan 6 maanden)

Ongelukken in het verkeer door een lagere reactiesnelheid (ongeveer 1000 ongelukken per jaar door benzodiazepinen in het verkeer)

Geen seks meer door een veel lager libido

Afvlakking sociale relaties doordat je er niet meer zo bij bent. Het interesseert je niet zoveel meer.

Dus laat je persoonlijkheid niet wegwaaien!

Etizolam kopen 200 stuks 1 mg.

 

Gebruik voor psychische klachten of problemen met slapen tijdelijk benzodiazepines

Als je al daarvoor benzodiazepines wilt gebruiken…