Drugs kopen lijkt een minder groot probleem te zijn op oudere leeftijd. Je hebt meestal op oudere leeftijd al wat meer cash achter de hand.

Ook kun je vaker onder de radar blijven wat betreft drugsgebruik, aangezien je als gesettelde huisvader of huismoeder minder opvalt.

Je hebt je vaste dealer, je weet de weg. Ook heb je meestal een eigen huis waar je gewoon kan gebruiken,
zonder pottenkijkers als huisgenoten die vaak als “snitches” dienen.

Echter gebruik op oudere leeftijd kan inderdaad een extra belasting voor je gezondheid betekenen.

Voor een krasse knar zijn research chemicals of designerdrugs onderzoeken op oudere leeftijd al een extra belasting.
Je zicht wordt al minder, en werken met pietepeuterige maatvoeringen kan wel eens lastig zijn.

Echter ervaring en voorbereiding scheelt een heleboel.

Wat is de gevaarlijkste leeftijd voor drugs? 

De gevaarlijkste leeftijd voor drugs is eigenlijk 27 jaar oud! Waarom, op 27 jaar oud heb je het idee dat je alles aan kan. Je bent nog jong, je geest is uitgegroeid, en toch je hebt nog niet de ervaring van een ouwe rot. Je ziet dat ook aan de Club van 27. De Club van 27 zijn over het algemeen bekende musici, waarvan de levensstijl gekenmerkt WERD door overmatig drugs- en alcoholgebruik. Ze zijn over het algemeen erg rijk en die jonge benen konden moeilijk omgaan met al die weelde. Ze sterven dan ook meestal aan 1 of andere stomme actie. Vaak begon het met overmoed.

lub of 27 drugsgebruik en kopen

Topsporters zijn eigenlijk ook op hun top rond hun 27e levensjaar. Echter met dat komt ook het gevoel dat je “alles aan kan”. Je pakt nog ff wat bij, en daar gaat het dan toch mis.

Wie behoren tot de club van 27

Tot de club van 27 horen mensen als Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain en Amy Winehouse. Anderen zijn onder andere….

Dus eigenlijk is dat je ouder bent helemaal niet zo gevaarlijk, tenminste als je door schade en schande wijzer bent geworden. Je weet dan als je zo depressief bent dat je dood wilt, dat je later (nadat je die zelfmoordpoging overleeft) wel weer blije gevoelens ervaarde. Je weet wel dat je niet zomaar 2 liter alcohol, met nog wat benzodiazepines voor het slapen gaan moet nemen. Je weet wel dat je niet zomaar alles moet nemen van iemand, zonder te vragen….Je weet wel dat je eerst het even een klein beetje moet proberen, je kan later altijd nog bijnemen. Je weet dingen, en die dingen redden op oude leeftijd je leven. Je doet gewoon niet zo gek meer. Je kunt er ook niet meer zo goed tegen.

De Fysieke Druk Van Drugs Gebruiken Op Oudere Leeftijd

Over het algemeen zal drugs gebruiken op oudere leeftijd een extra aanslag voor je ouder en zwakker wordende lichaam betekenen. Dat is bij het ene middel ernstiger dan bij het andere middel. Eerst wat algemene zaken die te maken hebben met het ouder worden. De meest voorkomende ouderdomsklachten, die betrekking hebben op dit onderwerp, zijn verslechtering van de bloedvaten, verhoging van de bloeddruk, verhoogde kans op kanker, cholesterolafzettingen in de vaten, suikerziekte en hartaandoeningen.

Leverschade bij Drugsgebruik

De organen die betrokken zijn bij afbraak en uitscheiding van giffen uit je lichaam (dus ook drugs en alcohol) zijn de lever en de nieren. De lever verliest naarmate men ouder wordt wat regeneratie vermogen, maar blijft zolang iemand in goede gezondheid verkeert nog lang in staat om goed te functioneren. Als er echter infecties of andere ziekten optreden, kan de activiteit van de lever wel op hogere leeftijd verminderen. Natuurlijk bestaat er bij de echte drankorgels kans op levercirrose, wat eigenlijk wil zeggen dat je je lever langzaam maar zeker omvormt tot een dode steen. Een steen die alleen maar plaats inneemt in je romp, alleen ook steeds minder tot bijna niet werkt.

everschade door drugsgebruik.

De lever houdt dus steeds minder cellen over die goed werken. Daardoor kan de lever zijn normale werk steeds minder goed doen:

  • De lever maakt eiwitten. Bijvoorbeeld eiwitten die er voor zorgen dat je bloed kan stollen.
    Bij leverschade zijn er minder van deze eiwitten. Je bloed stolt dan niet meer goed. Met als gevolg wondjes die lang bloeden en snel blauwe plekken.
  • De lever maakt van vetten en suikers uit uw voeding brandstoffen waarop je lichaam werkt.
    Bij leverschade wordt dat minder. Met als gevolg bijvoorbeeld moeheid en afvallen.
  • De lever haalt afvalstoffen uit uw bloed en breekt medicijnen af.

Gelukkig kun je altijd wel van een gezond iemand even een deel van zijn of haar lever lenen door een levertransplantatie. Echter blij zal zo iemand er niet van worden. Het blijft een zware operatie.

Nierschade bij drugs gebruiken op oudere leeftijd

De nieren zijn echter gevoeliger voor verouderen. Zowel het totaal volume aan nierweefsel, alsook het aantal actieve filters verminderen tijdens het ouder worden. Daardoor kunnen middelen en afbraakstoffen langer in het lichaam blijven. Berucht is de bloedspiegel aan benzodiazepinen die bij oudere mensen steeds hoger kan worden, ondanks dezelfde dosering.

Schade aan de aderen

Een groot probleem bij verouderen zijn schade aan de aderen of de bloedvaten. Die kunnen makkelijk stugger worden en zodoende minder bloed naar de juiste plaatsen te transporteren. Als bloedvaten stugger worden, geeft dat ook weer minder ruimte om langs de aangekoekte zooi in oude aderen te stromen.

Schade aan het ademhalingssysteem

De longen worden bij het verouderen gevoeliger voor verontreiniging (roken van tabak en cannabis). Ook vermindert de weerstand ten gevolge van verouderde longen.

Wat heeft dit nu allemaal voor gevolgen en voor welke middelen?

Oppeppende middelen

De groep middelen die het minst samengaan met verouderen zijn de stimulantia (coke, 3MMC, 2-FMA, speed, XTC). Die geven een extra belasting voor het hart en de bloedvaten. Je hebt dan een grotere kans op een hersenbloeding of hartritmestoornissen doordat deze middelen de bloedvaten vernauwen en de bloeddruk flink doet stijgen.

Cannabis en tabak

Als je kijkt naar cannabis en tabak, dan steekt de toenemende gevoeligheid voor kanker (longkanker) de kop op. De longen hebben op hogere leeftijd een verminderd vermogen om zichzelf te reinigen. Echter je kunt dit goed voorkomen door cannabis in plaats van op te roken te gaan verdampen. 

Tripmiddelen

Wat betreft tripmiddlen (paddo’s, LSD, 2C-B etc.) zit je ook met een bloeddrukstijging, toch lijkt dat minder ernstig dan de stimulerende stoffen als coke of speed. 

Opiaten

Opiaten e.d. kunnen op latere leeftijd makkelijker een ademhalingsdepressie veroorzaken, met kans op overlijden. Echter ook hier geldt weer een hogere tolerantie en ervaring bij drugsgebruik op oudere leeftijd. Als jij het hebt overleeft tot krasse knar, is dat namelijk niet voor niks. 

Alcohol

Voor alcohol geldt o.a. een verhoogd risico op allerlei soorten kanker, het Syndroom van Korsakov en weer levercirrose. 

Dit is in een notendop een korte omschrijving van extra gevaren als je drugs gebruikt op latere leeftijd. Op welke leeftijd dat precies is kunnen wij niet zeggen; over het algemeen kun je zeggen hoe ouder, des te meer kans op complicaties. Ook de leefstijl is van groot belang. Boven de 40-50 jaar is het eigenlijk ontzettend belangrijk om elk jaar je lichaam te laten checken op suikerziekte, cholesterolgehalte en eventueel hartfunctie. Veel van deze klachten merk je niet, of breng je niet in verband met andere klachten die je hebt. Je leefstijl zal ook heel bepalend zijn voor jouw lichamelijke gezondheid. Zaken als gezond en matig eten, voldoende beweging en stress beperken, geven veel minder kans op drugs gerelateerde aandoeningen.

Gevaren voor de hersenen

Naast deze extra “gevaren” van drugs gebruiken op oudere leeftijd is het ook belangrijk om naar de hersenen te kijken. Neurotransmitters zoals serotonine en dopamine zijn naarmate je ouder wordt steeds minder aanwezig. Enzymen om die stoffen af te breken zijn er juist meer. Het hele effect van drugs gebruiken op oudere leeftijd is dat jouw lichaam juist ook langzaam verandert per leeftijdsfase. Een ouder iemand zal niet zo’n grote “boost” meer krijgen van coke als iemand van 20 jaar oud. Een jonger lichaam kan veel actiever reageren op middelen. Het effect van een middel is niet het middel zelf, maar vooral hoe onze hersenen reageren op de aanwezigheid van die stof. Onze hersenen bepalen het effect en onze hersen veranderen ook naarmate we verouderen.

Jong en oude hersenen bij drugsgebruik

Een hele mooie is het plaatje hierboven. Het is een feit dat bij bij ouderen meer delen van het brein oplichten dan bij jongeren. Dat is ook goed getest met een taak met eenzelfde graad van moeilijkheid en bij proefpersonen met een gelijkwaardig IQ. Een theorie is dat ouderen een lagere piekbelasting kunnen hebben, en daardoor wat meer delen van het brein aan het werk moeten zetten. Een andere theorie is dat jongeren sneller tot een oordeel komen, eigenlijk een kortere route nemen. Soms is dat goed, soms is het wel even fijn en nauwkeuriger om wat meer hersencellen aan het werk te zetten.

Tips als je wat ouder bent

Onze tips als je wat ouder bent (Lees > 40) om zeker met dingen als Coke,  MDMA speed en dergelijke, wat wijzer om te gaan. Je verdere manier van omgaan met het leven is uiterst belangrijk. Als je een beetje sport, goed op je eten let , je oudere hersenen stimuleert met microdosering en niet te dik en gestrest bent, kun je het aardig lang volhouden.

Je maakt je lichaam eigenlijk sterk om met alle aanslagen op je lichaam wat beter om te gaan. Daarnaast is je belangrijkste wapen in de strijd met het gebruik van drugs op oudere leeftijd nog altijd je steeds gezonder wordende verstand. Je bent wijzer geworden door ervaring, gebruik dat dan ook bij je drugs gebruiken op oudere leeftijd.