Psychonaut = geestverrijker met psychoactieve stoffen

Meta-omschrijving: Benieuwd naar het leven van een psychonaut? In dit artikel lees je meer over deze geest verrijkende levensstijl en de daarbij horende nieuwe psychoactieve stoffen.

Psychonaut verrijk je geest met psychoactieve stoffen

Benieuwd naar het leven van een psychonaut? In dit artikel lees je meer over deze geest verrijkende levensstijl en de daarbij horende psychoactieve stoffen.

‘Psychonaut’ is een relatief nieuw begrip. Je kunt het vergelijken met iemand die op ontdekkingsreis gaat naar de uithoeken van het menselijk bewustzijn. Daarbij komt diegene unieke gemoedstoestanden en mogelijkheden tegen van zijn of haar nieuwsgierige geest.

Deze term werkt overkoepelend en kan hierdoor van toepassing zijn op allerlei personen met de meest uiteenlopende karakters. Deze groep mensen bestaat grotendeels uit enthousiaste pioniers, die zich bezighouden met de verkenning van diverse psychische verschijnselen van de mens.

Wat is een psychonaut?

Waarschijnlijk gaan er bij veel mensen niet direct twintig alarmbellen rinkelen bij de term ‘psychonaut’. De term heeft een Griekse oorsprong en omschrijft zich ruwweg naar ‘mind-sailor’.

Het begrip verwijst naar mensen die hun bewustzijn proberen te vergroten door het gebruik van psychoactieve stoffen en technieken, die geestverruimend kunnen werken.

Tegenwoordig zijn er genoeg mensen die zich hiermee bezighouden. Deze groep bestaat uit personen, die zowel voor als tegen het gebruik van psychoactieve stoffen zijn. De meest bekende psychoactieve stoffen uit de medicijnenkast van een psychonaut zijn bijvoorbeeld:

De ‘lifestyle’ van een psychonaut is geliefd bij een grote groep mensen, afkomstig uit diverse posities in onze samenleving. Het is echter pas sinds tientallen jaren dat deze manier van leven wat meer aanzien heeft gekregen bij het grote publiek.

De komst van het internet is hier een belangrijke reden voor. Het digitale tijdperk waarin we momenteel leven heeft namelijk ervoor gezorgd dat de bekendheid van de term psychonaut een flink stuk is gestegen.

Het recreatieve gebruik van bovenstaande stoffen is terug te leiden naar de tijd van de ‘hippies’ en de culturele tegenbeweging die halverwege de 20e eeuw ontstond.

Sommige hebben echter ook een spirituele geschiedenis bij inheemse culturen van over de hele wereld. Het gebruik hiervan werd vooral toegepast tijdens traditionele ceremonies van dorpshoofden.

De motivatie van een psychonaut

Een psychonaut besluit niet zomaar ineens om deze geestverruimende stoffen tot zich te nemen. Deze persoon heeft hier vaak verschillende beweegredenen voor.

Daarnaast bestaan er ook genoeg mensen die zich niet kunnen vinden in deze sjamanistische manier van leven. Dit is grotendeels te danken aan de variërende mening over dit onderwerp, die heerst onder het grote publiek. Een mening die vooral gebaseerd is op datgene wat de media hierover in het verleden naar buiten heeft gebracht.

Veel mensen bezitten hierdoor slecht weinig kennis over de effecten, risico’s en geschiedenis van de meeste nieuwe psychoactieve stoffen. Deze groep acht de kans meestal vrij klein dat het gebruik van deze stoffen je geest ook daadwerkelijk kan verrijken.

Desondanks merken de meeste psychonauten dat een psychedelische reis vaak een veel grotere betekenis bevat, dan alleen een simpele ervaring met een verboden middel.

psychonauten

Na zo’n psychedelische ervaring kan iemand namelijk ook gewoon ten goede zijn veranderd. Daarbij komt dat veel van deze stoffen geen direct verslaving teweeg brengen. Een psychonaut heeft na zo’n ervaring eerder behoefte aan een pauze dan een tweede dosis.

Dit komt omdat de structuur van sommige psychoactieve stoffen uit soortgelijke stoffen bestaat, die van nature ook in het menselijk lichaam aanwezig zijn. Hierdoor veroorzaken deze stoffen weinig tot geen schadelijke effecten op lichaam en geest.

Geschiedenis van de psychonaut & psychoactieve stoffen

De geschiedenis van de psychonaut en psychoactieve stoffen lijkt zich in sommige opzichten te herhalen. Vroeger zag je het werk van een psychonaut vooral veel terug in sjamanistische ceremonies en rituelen.

Tegenwoordig zien sommige psychonauten zichzelf als soort van eigentijdse sjamanen. Dit komt omdat ze denken dat ze dezelfde ceremoniële methodes en kennis kunnen toepassen, zoals die vroeger werden toegepast tijdens deze traditionele ceremonies.

Toch blijkt dit in de praktijk niet altijd even goed te werken. Daarom zijn veel psychonauten voornamelijk actief op online forums en proberen via deze weg hun boodschap te verspreiden.

Een psychonaut hoeft tegenwoordig dus helemaal geen religieuze nalever van het Sjamanisme te zijn. Ook hoeft hij of zij niet per se op zoek te gaan naar de nieuwste psychoactieve stoffen. Deze ontstaan namelijk aan de lopende band, of duiken om de zoveel tijd ergens op in de partyscene.

Nieuwe psychoactieve stoffen

Tegenwoordig bestaan er echter veel meer mogelijkheden om je bewustzijn te verrijken. De gemiddelde psychonaut heeft geen moeite met het gebruik van psychedelica en ziet de werking van lsd als een manier om geconfronteerd te worden met je persoonlijke problemen.

Hierbij ontdekt een psychonaut vaak nieuwe inzichten over zichzelf. Deze inzichten gebruikt diegene dan weer om zijn eigen bewustzijn mee te verrijken.

Nieuwe psychoactieve stoffen is een overkoepelende term voor nieuwe drugs. Deze worden ook wel ‘smartdrugs of designer drugs‘ genoemd. Het gaat om diverse psychoactieve stoffen die voor een groot gedeelte het effect van bekende drugs proberen te imiteren.

Deze stoffen zijn meestal synthetisch maar kennen soms ook gewoon een plantaardige oorsprong. Het is vaak de chemische structuur die verschilt ten opzichten van die van klassieke drugs. De eerste psychonaut die echt daarmee wetenschappelijk aan de gang is, was trouwens Sasha Shulgin.

Deze stoffen worden dan vaak onder een andere naam op de markt gebracht om de huidige wetgeving te omzeilen. Daarom dus ook de term ‘designerdrugs’. Toch is de samenstelling van deze middelen niet altijd even duidelijk.

Dit geldt trouwens ook voor de bijhorende effecten. De wetgeving wordt hierdoor voortdurend aangepast om deze stoffen alsnog te verbieden. Twee bekende voorbeelden hiervan zijn ‘Mephedrone’ en ‘2-CB’. Het is vooral de populariteit van ze stoffen die de afgelopen jaren flink gestegen.

Mephedrone of 4-MMC 

Mephedrone is een relatief nieuwe smartdrug die ongeveer 10 jaar geleden als eerste opdook in het uitgaansleven. Zoals veel andere psychoactieve stoffen werd ook mephedrone in eerste instantie gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden en niet voor de nieuwsgierige psychonaut.

De stof werd daarom te koop aangeboden als zijnde plantenvoeding, maar bijvoorbeeld ook als badzout. Ondanks het feit dat er ‘not for human consumption’ op de verpakking stond, werd mephedrone wel degelijk verkocht als smartdrug.

Mephedrone werkt oppeppend en kan het bewustzijn aanzienlijk beïnvloeden. De stof wordt verkocht als een wit poeder of in de vorm van capsules. Het poeder wordt gesnoven of oraal ingenomen. Op dit moment is 4-MMC of mephedrone kopen illegaal. Echter er is wel een vervanger op de markt. Je kunt 3-MMC kopen met minder serotonine effect (minder euforie), maar wel meer dopamine effect en adrenaline effecten (beloningsgevoel en energie/concentratie).

4-FA

De stof 4-FA wordt ook wel 4-fluoramfetamine of 4-FMP genoemd. Deze smartdrugs heeft een werking vergelijkbaar met amfetamine zoals MDMA en amfetamine.

4-FA werkt oppeppend en het recreatief gebruik van de stof is de laatste jaren behoorlijk gestegen toegenomen. Sinds mei 2017 is de stof in Nederland verboden en staat op Lijst I van de Opiumwet. 4-fluoramfetamine was een geliefde smartdrug onder festivalgangers en heeft inmiddels een gevestigde naam hier in Nederland. Sinds het verbod zijn de meesten echter weer overgegaan op speed en XTC door elkaar. 4-FMA, 3-FMA en andere combinaties schijnen toch niet hetzelfde zijn. 2-FMA gelijkt meer op ritalin en dexamfetamine en wordt veelal voor onderzoek in verband met betere concentratie en studieprestaties onderzocht.

2C-B

2C-B heeft ook een oppeppende werking en kan het bewustzijn veranderen. Afhankelijk van de dosering is het effect vergelijkbaar met de werking van MDMA of lsd. De chemische samenstelling van 2C-B is vergelijkbaar met mescaline en is verkrijgbaar in tabletten. Daarnaast komt de stof 2C-B ook voor als wit poeder of in capsules.

Wetenschappelijk onderzoek naar de werking van deze stof is redelijk beperkt. De meeste beschikbare gegevens zijn verkregen door gebruikers zelf en hun ervaringen. 2C-B is op dit moment illegaal. Je kan wel nog steeds 2C-B-FLY kopen.

Hoe werkt microdosering?

Steeds meer mensen maken in de praktijk gebruik van microdosering. Hierbij wordt een microdosis van de psychoactieve stof gebruikt om bijvoorbeeld de creativiteit te vergroten. Bovendien is het doel van deze microdoseringen compleet anders dan bijvoorbeeld bij recreatief gebruik.

Sommige mensen gebruiken psychoactieve stoffen namelijk om hun mentale gesteldheid te verbeteren. Een minuscule dosis nemen van een psychedelische stof heeft vaak een minder intense werking in vergelijk met een volledige dosis. Een kleine hoeveelheid LSD kan bijvoorbeeld de creativiteit flink verbeteren en gevoelens van angst verlichten.

Nieuwe psychoactieve stoffen

Waarom microdoseren?

Microdoseren is een geliefde methode onder de psychonauts van tegenwoordig. De meeste effecten lopen uiteen van meer creativiteit tot verminderingen van sommige medische klachten. Aangezien er vrij weinig bekend is over deze manier van doseren, kan de wetenschap nog geen claims maken over de positieve effecten hiervan.

De meeste voordelen van het gebruik van psychoactieve stoffen kunnen daarom nog niet wetenschappelijk onderbouwt worden. Zie deze methode momenteel dus ook meer als een soort tool, dan een langdurige oplossing.

Hieronder staan een aantal positieve effecten van microdoseren op een rijtje. Zo kun je vast een duidelijk beeld krijgen over datgene wat er allemaal mogelijk is op dit gebied:

 • Verbeterde concentratie en focus
 • Meer creativiteit en productiviteit
 • Meer energie en positiviteit
 • Minder last van stemmingswisselingen
 • Verbeterd emotioneel bewustzijn
 • Diepere connectie voelen met andere mensen
 • Bewuster in het leven staan
1C-P-LSD-10-pellets-150-microgram

1cP-LSD kopen – legaal en discreet

Andere bijwerkingen & effecten

De bijwerkingen en effecten die kunnen optreden, die zijn natuurlijk wel afhankelijk van de psychoactieve stof die wordt gebruikt. Als psychonaut is het daarom altijd een goed idee om jezelf eerst goed in te lezen voordat je begint met microdoseren.

Bovendien is het ook maar net waar je wensen en behoeften liggen. Je kunt namelijk te maken krijgen met onder andere:

 • Toenemend gevoel van dankbaarheid
 • Sterker gevoel van verbondenheid
 • Minder last van depressie
 • Stoppen met roken

Naast bovenstaande positieve uitwerkingen kan microdoseren ook een aantal nadelen met zich meebrengen. Zo kan er bijvoorbeeld vermoeidheid optreden, maar ook misselijkheid en tolerantie voor de psychoactieve stof. Als er dan plotseling een vorm van tolerantie optreedt, dan is de werking van desbetreffende stof minder effectief dan voorheen.

Voor iedereen die wilt beginnen met microdoseren is het daarom van belang om na een periode van ongeveer 8 weken een korte pauze in te lassen. Zo kun je namelijk ook weer ervaren hoe het dagelijkse leven en de daarbij horende routines worden ervaren zonder de psychoactieve stof.

Tolerantie is overigens nog niet wetenschappelijk aangetoond, maar kan optreden als het psychoactieve middel elke dag wordt gebruikt. Sommige gebruikers die vanuit zichzelf kleurenblindheid zijn, die vermelden bijvoorbeeld dat ze lichte hallucinaties waarnemen.

Anderen kunnen minder goed omgaan met de veranderingen in hun bewustzijn en de gevoeligheid die daarbij komt kijken. De ervaringen van deze gebruikers kunnen dus ook minder positief worden ervaren dan de ervaringen van anderen.

Let op het placebo-effect!

De meeste psychonauten onder ons zullen bekend zijn met het placebo-effect. Sommige onderzoekers denken dat de voordelen van microdoseren grotendeels te danken is aan het placebo-effect.

Dit effect komt voor bij mensen die denken dat zij een bepaalde stof innemen, terwijl dit in werkelijkheid helemaal niet het geval is. Desondanks lijkt het voor deze mensen vervolgens erop dat de psychoactieve stof toch lijkt te werken.

Deze mensen genieten dus ook van de bijhorende voordelen terwijl dat helemaal niet mogelijk is. Zo zie je maar dat onze geest in veel meer dingen instaat is dan wij in eerste instantie denken. Op het moment dat je namelijk ergens in gaat geloven, zul je merken dat dit na verloop van tijd werkelijkheid kan gaan worden.

Soms kan een bepaald hulpmiddel in de vorm van een psychactieve stof je hierbij ondersteunen. Als psychonaut ga je actief op zoek naar deze hulpmiddelen. Zodra je gelooft in de werking van een psychoactieve stof, zal je gegarandeerd meer genieten van de bijhorende effecten.

Hoe word je een psychonaut?

Afsluitend rest dan nog de vraag; hoe word je een psychonaut? Het antwoord hierop is eigenlijk heel simpel. Ontwikkel een ontembare liefde voor psychoactieve stoffen en experimenteer daarmee op een dusdanige manier, dat ze je leven kleur geven en je spirituele bewustzijn verrijken. Dan is er een grote kans dat jij je ook zal ontwikkelen tot een Echte Psychonaut!

1C-P-LSD-10-pellets-150-microgram

Wellicht Ook Psychonaut? Klik Hier!