Wat zijn Nieuwe Psychoactieve Stoffen?

Nieuwe Psychoactieve Stoffen (afkorting NPS) zijn stoffen met een psychoactieve werking. Denk hierbij aan research chemicals, designer drugs, RC’s of legal highs. Nieuwe Psychoactieve Stoffen is dus een verzamelnaam voor verschillende soorten middelen die iets doen met iemands lichamelijke en/of geestelijke gesteldheid. Ze worden recentelijk pas als research chemical of nieuwe psychoactieve stof aangeboden op de markt en/of onderzocht.

De officiële definitie van de EMCDDA wat betreft nieuwe psychoactieve stoffen is dit: Definitie EMCDDA Nieuwe Psychoactieve Stof: een nieuw verdovend middel of een nieuwe psychotrope stof, in zuivere vorm of in een preparaat, die respectievelijk niet worden gereguleerd bij het enkelvoudig verdrag van de Verenigde Naties van 1961 inzake verdovende middelen of het verdrag van de Verenigde Naties van 1971 inzake psychotrope stoffen, en die een vergelijkbaar gevaar voor de volksgezondheid kunnen vormen als de stoffen die op de lijsten bij deze verdragen voorkomen

Nieuwe psychoactieve stoffen

NPS zijn te vergelijken met de ‘traditionele’ legale drugs, maar ze vallen (nog) niet onder de drugswetgeving. Deze Nieuwe Psychoactieve Stoffen doen er dan ook alles aan veel échte drugs na te bootsen of zelfs beter te werken. De chemische structuur wijzigt men dan zo dat de bestaande (internationale) wetgeving die de verdiensten van criminelen en corrupte wetsdienaren bevorderd kan worden omzeild. Je kunt het ook wel “doordemazenvandewetdrugs” noemen, namaak of juist VIP – (very interesting potential) Drugs. Een voorbeeld is 4-HO-MET. Je hebt vaak veel onnodig gedoe als je research doet met “magische paddestoelen”. Terwijl als je 4-HO-MET zou kopen – makkelijkere, simpelere, veiligere, goedkopere en betere en vooral meer controleerbare research oplevert. 

10 + 2 pellets gratis 4-HO-MET kopen

Klik Hier Om 4-HO-MET pellets 20 mg te kopen

Geschiedenis NPS

Zoals vele soorten drugs, of groepen drugs heeft het allemaal een geschiedenis. Zo ook deze Nieuwe Psychoactieve stoffen. Vele stoffen zijn binnen de geneesmiddelenindustrie ontwikkelt, in een laboratorium. Interessant om te weten is dat vele mislukte geneesmiddelen nu worden gebruikt als drugs, zo ook heroïne. Deze stoffen komen vaak vanuit pijnstillers of morfine wanneer ze een nieuwe stof ontdekken die pijn verlichtend werkt. Een wetenschapper als Alexander Shulgin heeft ook veel bijgedragen aan de kennis en knowhow op het gebied van Nieuwe Psychoactieve Stoffen.

Designerdrugs

Wanneer er een designerdrug wordt verboden staan er vaak alweer nieuwe varianten klaar waar zo danig mee “gesleuteld” is dat het er mag zijn van de overheid. Het is alsof je dweilt met een open kraan, er komt geen einde aan. Onder uitgaande jongeren was het gebruik van 4-FA binnen een paar jaar in rap tempo toegenomen en was de designerdrug met stip de meest populaire nieuwe psychoactieve stof (NPS). Dat zien ze dan onder andere aan de verschillende testservices waar drugs en research chemicals getest worden

Sinds 2017 is 4-FA wel op lijst 1 gezet van de Opiumwet en is het dus eigenlijk geen designerdrug meer. Vaak is het bij designerdrugs zo dat het lijkt op een bestaande drugs maar ze nagebootst is. Bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem van het Trimbos waar gebruikers hun drugs kunnen laten testen, stond 4-FA in 2017 op de vierde plek van meest aangeleverde middelen. XTC, cocaïne en amfetamine (speed) staan in de top 3.

nieuwe psychoactieve stoffen en designerdrugs

Sinds 4FA illegaal is – is gebruik verminderd

4-FA is door de illegaliteit ontzettend in gebruik verminderd. Het gebruik van 4-FMA, en bijvoorbeeld de 2-FMA en 3MMC in combinatie zijn echter toegenomen.

Minder gebruik van illegale – vaak gevaarlijker drugs

Je ziet dat mensen die designerdrugs kopen, daarna minder snel geneigd zijn om illegale drugs te kopen. Deze mensen hebben geen zin in gedoe. Geen gezin in strafbladen, ingevorderde rijbewijzen, met onverzekerde auto’s rondrijden, om een mogelijkheid tot ontslag. Designerdrugs zijn namelijk legaal. Dus niemand kan je wat maken, en zeker het Openbaar Ministerie niet. Iets wat voor veel mensen fijn is voor hun gemoedsrust.

Op het moment dat 4-FA illegaal werd, was het voor mensen toch interessanter om weer op andere – vaak gevaarlijkere –  illegale drugs over te schakelen. 

Uit het Rapport 050921001 van het RIVM van 2013

Gebruikers van NPS hebben in de regel al ervaring met andere drugs zoals
cannabis, ecstasy en cocaïne. Na het verbieden van NPS blijken deze
gebruikers weer terug keren naar het gebruik van de (illegale) drugs die zij
al eerder gebruikten (Kelleher et. al., 2011; Measham et. al., 2010). Toen
mefedrone (4-MMC) in het VK verboden werd, ging 49 procent meer MDMA gebruiken
en 19 procent vaker cocaïne (Carhart-Harris et. al., 2011).

De omschakeling van mefedronegebruik naar cocaïnegebruik wordt als schadelijk beschouwd,
omdat de risico’s voor de gezondheid in het geval van mefedrone lager
wordt geschat dan de risico’s door cocaïne. Inderdaad
daalde in het VK het
aantal cocaïnegerelateerde sterfgevallen na een toename in het gebruik van
mefedrone (Nutt, 2011) en was er geen sprake van vergelijkbare sterfte als
gevolg van mefedronegebruik. Afhankelijk van de middelen waar het om
gaat, is het overstappen een gewenste of ongewenste ontwikkeling.

Nieuwe Psychoactieve Stoffen Kopen Via Internet is Veiliger

Ook is het feit dat je nieuwe psychoactieve stoffen gewoon kan kopen via internet is veel veiliger. Je hoeft dus niet 1 of andere obscure dealer te bezoeken die zijn afspraken niet of nauwelijks nakomt. Of erger nog die op 1 of andere dodenlijst staat, waardoor jij in de vuurlinie kan komen te staan. Of je zorgen te maken dat het milieu van het water en de bossen om je heen vervuild wordt door illegale dumpingen. Deze nieuwe psychoactieve stoffen worden namelijk gewoon in nette en schone fabrieken gemaakt. Fabrieken die bijvoorbeeld ook gewoon medicijnen maken voor grote farmaceutische bedrijven.

Oorsprong drugs

Veel drugs hebben een plantaardige oorsprong. Zo zit opium in de papaverplant en THC de actieve stof in wiet en hasj in de hennepplant. Sinds chemici deze werkzame stoffen uit planten wisten te isoleren, is het successievelijk ook gelukt om sommige stoffen in het laboratorium na te maken. En als je stoffen kunt namaken, dan kun je ze ook veranderen en (her)ontwerpen. En zo ontstaan Designerdrugs! Belangrijke groepen designerdrugs zijn de fenylethylamines, tryptamines, piperazines, en de synthetische cannabinoïden en cathinonen zoals 3-MMC.

Designerdrugs zijn er in vele vormen en maten, en de ervaringen lopen ver uiteen. Zo zijn er drugs speciaal afgestemd op de meer beginnende en meer ervaren onderzoeker. Je hoeft het op internet maar in te tikken om te zien dat de lijst met designerdrugs immens is. Vele van deze designerdrugs zijn analoge versies van de natuurlijke broertjes en zusjes van deze chemische samenstellingen.

In Nederland lijkt het mee te vallen met de populariteit van namaakdrugs. Op 4-FA na zijn designerdrugs vrij onbekend in ons land. De reden hierachter kan zijn dat de kwaliteit van de ‘traditionele’ drugs goed is. Mensen geven liever de voorkeur aan drugs waarvan ze de werking en effecten goed weten.

Werking van drugs

Drugs kunnen vaak een stimulerend, verdovend of een bewust zijn veranderend effect hebben. De gebruiker voelt zich vaak vrolijker, socialer en sterk verbonden met anderen. MDMA (XTC) beïnvloedt in de hersenen de werking van neurotransmitters in hersengebieden die gedrag en emotie regelen. Door het fijne open gevoel kan MDMA bijvoorbeeld ook helpen bij de behandeling van autisme en post traumatische stress (PTSS). Echter sommige drugs kunnen weer vele gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. We hebben het dan over verslaving of zelfs dodelijke incidenten.

Bij vele drugs zijn deze bijwerkingen bekend, en zijn er vele artikels over gevolgen, het gevoel de ervaring etc. Het gevaar bij de nieuwe Designerdrugs is dan ook dat dit nog niet bekend is. Hierdoor kunnen ze juist gevaarlijker zijn dan bekende verboden varianten. De gebruiker is bij een Designerdrug vaak zijn eigen proefpersoon. Onder drugs gebruiker is er vaak een hardnekkig misverstand onder plantaardige drugs. Er wordt vaak gezegd dat plantaardige drugs minder riskant zijn, of minder risico’s met zich meebrengen van chemische drugs. Je lichaam maakt hier geen onderscheid in en dus heeft het dezelfde werking. Bij plantaardige drugs is het zelfs zo dat een plant ook vergif in zich kan hebben, en dit dus zelfs gevaarlijker kan zijn.

De Wet

Drugs die in de lijst staan van de Opiumwet zijn verboden drugs. De stoffen die een gevaarlijk risico vormen voor de volksgezondheid staan in lijst 1 (harddrugs), zoals cocaïne, heroïne, amfetamine, GHB, LSD en XTC. Op lijst 2 staan middelen met een minder groot risico, zoals cannabis, wiet en hasj (softdrugs) maar ook slaap- en kalmeringsmiddelen. Gebruik van drugs is in Nederland niet strafbaar. Bereiding, verkoop en bezit van drugs zijn dat wel, net als voorbereidingshandelingen. In 2017 zijn weer drie nieuwe designerdrugs op Lijst 1 gezet 4-FA, alfa-PVP (flakka) en acetylfentanyl. Niet alle NPS komen hierop, de meeste stoffen verdwijnen weer net zo snel van de markt als ze verschijnen.

De toekomst van Psychoactieve Stoffen

Het heeft jaren geduurd voordat 4-FA verboden is geworden en op lijst 1 is gezet. Wanneer er Designerdrugs op de lijst worden gezet verschijnen alweer het broertje op zusje van deze drug, zo ook 2-FA en 3-FA, en je kunt nu ook al 2-FMA kopen. Het toekomstbeeld van Designerdrugs is dan ook dat dit waarschijnlijk niet snel zal stoppen en nog een hele tijd door zal gaan. Zoals hierboven al benoemd is het dweilen met een open kraan.

Verbod op nieuwe psychoactieve stoffen in de maak

research chemicals verbod

Toch is er roet in het eten onderweg.  Sinds maart 2020 zijn minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) namelijk bezig met een nieuwe wet die verandering moet brengen in het kopen van Designerdrugs. Ze willen de drugs en de grondstoffen op een soort speciale lijst 1 zetten waardoor in één klap alle designerdrugs verboden zijn. In de buurtlanden Belgie en Duitsland zijn deze Designerdrugs al verboden, waardoor het voor Nederland makkelijk is om internationaal op te trekken en beter te voldoen aan rechtshulpverzoeken uit andere landen.

Samenvatting wat nieuwe psychoactieve stoffen zijn

Kortom Nieuwe Psychoactieve Stoffen zijn een soort drugs die legaal zijn. Het zijn stoffen vaak enigszins gewijzigd zijn in hun moleculaire opmaak, en dan wel zodanig is dat deze Nieuwe Psychoactieve Stoffen nog mogen in de wet. Dit betekent niet dat deze minder gevaarlijk zijn, ze kunnen zelfs gevaarlijker zijn. We weten er ook vaak te weinig van over de werking van Nieuwe Psychoactieve Stoffen of lange termijn. Research dus deze designerdrugs met afdoende persoonlijke beschermingsmiddelen!

Het toekomstbeeld voor Nederland ziet er slecht uit, een wet is onderweg waardoor alle Designerdrugs verboden gaan worden en dus op een soort speciale lijst 1 gaan belanden.

Gelukkig kun je hier nog bij Researchchempro.nl nog allerlei soort nieuwe psychoactieve stoffen kopen! Ga naar onze online research chemicals shop

10 + 2 pellets gratis 4-HO-MET kopen

Klik Hier Om 4-HO-MET pellets 20 mg te kopen