Wat zijn psychedelica?

Psychedelica zijn psychoactieve stoffen die veranderingen veroorzaken in perceptie, stemming en cognitie. Ze kunnen ons gevoel van realiteit en tijd veranderen. Zelfs de manier waarop we denken, hallucinaties, visioenen en andere sensorische effecten komen voor.

Sommige psychedelische stoffen komen van nature voor in bepaalde planten, zaden, schimmels en dieren. Andere psychedelische stoffen zijn synthetisch. Deze stoffen maakt men dus in een laboratoriumomgeving. Lyserginezuurdiethylamide, beter bekend als zuur of LSD, is mogelijk de meest bekende psychedelische drug of lysergamide. Andere psychedelische stoffen zijn psilocybine wat te vinden is in paddo’s. Dan heb je nog mescaline, wat je kan vinden in bepaalde cactussen zoals peyote en San Pedro.  Daarbij hebben we nog DMT, een psychedelische stof die van nature voorkomt in tal van planten en dieren. DMT is tevens het belangrijkste ingrediënt is in het ayahuasca-brouwsel.

Peyote Cactus

Chemische verbindingen in psychedelica

Psychedelische stoffen hebben diepgaande effecten op onze perceptie en ons denken. Ze beïnvloeden namelijk rechtstreeks de functies van de hersenen. Tot de belangrijkste psychedelische chemische verbindingen behoren tryptamines, fenethylamines en lysergamides. In dit artikel focussen we ons op tryptamine en lysergamide.

Tryptamine

basisstructuur tryptamine

Tryptamine is een monoamine-alkaloïde die men in kleine hoeveelheden aantreft in de hersenen van zoogdieren. Echter tryptamines komen vaak in grotere hoeveelheden voor in planten. Tryptamines behoren tot de klassieke serotonerge hallucinogenen die binden aan 5-HT2A-serotoninereceptoren in de hersenen. Serotonine is een neurotransmitter die bijdraagt ​​aan gevoelens van welzijn en geluk. hoewel het een veelvoud aan functies heeft die verband houden met leren, geheugen, beloning en vele andere fysiologische processen.

Bekende tryptamines zijn onder meer lyserginezuurdiethylamide (LSD), psilocybine, dimethyltryptamine (DMT) en N-di allyl-5-methoxy tryptamine (5-MEO-DALT). Hieronder in het rood heb ik de tryptamine structuur in de verschillende stoffen weergegeven. De hoofdstructuur is eigenlijk de indool amine structuur (links onderaan). Serotonine heeft ook weer diezelfde indool amine structuur.

moleculaire structuren tryptamine

 

Onlangs zijn nieuwe synthetisch geproduceerde tryptamines, zoals alfa-methyltryptamine (AMT), N,N–di allyl-5-methoxy tryptamine (5-MEO-DALT), 5-methoxy-N, N-dimethyltryptamine (5-MeO-DMT) en 5-methoxy-N, N-diisopropyltryptamine (5-MeO-DIPT) zijn ontstaan ​​op de markt voor recreatieve drugs, soms op de markt gebracht als “legale alternatieven” voor LSD. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de veiligheid van deze nieuwe designergeneesmiddelen.

serotonine indool admine structuur

Het is vermeldenswaard dat LSD kan worden beschouwd als een tryptamine, een fenethylamine en een lysergamide op basis van zijn structuur.  Deze onderverdeling is echter nog steeds een bron van discussie.

Lysergamide

Lysergamiden (amiden van lyserginezuur) zijn polycyclische amiden die zowel fenethylamine- als tryptaminegroepen in hun chemische structuur hebben ingebed. Net als tryptamines wordt aangenomen dat lysergamiden binden aan serotonine (5-HT2A) -receptoren. Hierbij werken ze als een gedeeltelijke signaalmolecuul die bij binding aan een receptor een biologisch proces activeert (agonist). In vergelijking met andere psychedelische verbindingen is bekend dat lysergamiden affiniteit hebben voor een veel grotere verscheidenheid aan receptoren.

Albert Hofman uitvinder van LSD

Lysergamiden zijn een soort ergoline-alkaloïde. Dat is een klasse van verbindingen die voornamelijk is afgeleid van de ergotschimmel. De ergotschimmel groeit voornamelijk op die  op rogge. Een leuk experiment is dan ook om je roggebrood te laten beschimmelen, en dan eens een stukje op te eten….(weinig kans helaas ;-)) Het bekendste ergolinederivaat is LSD, dat per ongeluk werd ontdekt door Albert Hofmann. Albert Hofmann bestudeerde ergot als onderdeel van een programma om bestanddelen voor farmaceutische producten te synthetiseren. Morning glory en Hawaiian baby woodrose-zaden bevatten ook ergoline-alkaloïden in de vorm van lyserginezuuramide (LSA).

Deze psychedelica, waaronder tryptamines zoals psilocybine en DMT, fenethylamines zoals mescaline en lysergamiden zoals LSD en LSA noemt men allemaal ‘klassieke’ of serotonerge hallucinogenen.

Bekende psychedelica toegelicht

Nu we een beter inzicht hebben in psychedelica en de verschillende soorten die ervan zijn te krijgen, is het een idee om te focussen op de bekendste.

LSD

LSD is een synthetische psychedelische lysergamide die lichaam en geest verrijkt. Deze geurloze stof wordt meestal gebruikt door jongvolwassenen en veroorzaakt hallucinaties die plezierige of ongewenste reacties kunnen veroorzaken. Deze door drugs veroorzaakte ervaringen staan ​​bekend als ‘trips’ of “tripping”. .

ETH-LAD

ETH-LAD kopen 10 blotters 100 microgram

Een psychedelische drug en een iets krachtigere lysergamide en analoog van LSD. ETH-LAD is voor het eerst gesynthetiseerd door Alexander Shulgin. ETH-LAD is soms beschreven als minder ‘schurend’ dan LSD. Minder gebruikelijk dan de geassocieerde AL-LAD, maar heeft enige populariteit gekend sinds de release op de chemische designerdrugs scène op internet in 2015. Klik hier om ETH-LAD te kopen

1cP-LSD

1C-P-LSD-10-pellets-150-microgram

1cP-LSD is een populair alternatief voor LSD en is een veelvoorkomende keuze voor microgebruikers die de wet niet willen overtreden.

De chemische structuur is vergelijkbaar met die van LSD, met een kleine propionylgroep toegevoegd aan de indoolring. Volgens verschillende online forums zijn de psychologische effecten van 1P-LSD bijna niet te onderscheiden van LSD. Over de feitelijke farmacologische eigenschappen is niet veel wetenschappelijke literatuur beschikbaar. Klik hier op de link om 1cP-LSD te kopen.

AL-LAD

AL-LAD (ook bekend als Aladdin) is als lysergamide ook weer een analoog van LSD. Het verschil is het gebruik van allylbromide als reactant bij de synthese.

Rapporten suggereren dat deze chemische stof vergelijkbare psychologische effecten heeft als LSD, zij het met een kortere duur. Het is naar verluidt minder waarschijnlijk dat het angst veroorzaakt. Mensen beschrijven het als een minder intense versie van LSD; de ideale ‘psychedelische starter’. Alhoewel 4-HO-MET kopen voor onderzoek waarschijnlijk een nog beter begin voor de startende researcher is.

2C-B

2C-B is ontworpen door een Amerikaanse chemicus genaamd Alexander Shulgin in zijn onderzoek naar fenethylamines. De stof 2C-B heeft structurele overeenkomsten met mescaline (peyote), maar heeft iets andere effecten. Het is de meest populaire van de 2C-x-groep.

De effecten zijn onder meer een body high en ‘empathogene’ eigenschappen vergelijkbaar met die van MDMA, gecombineerd met de psychedelische beelden van LSD. 2C-B wordt beschouwd als een milder psychedelisch middel en is van relatief korte duur. Op dit moment kun je 2C-B niet legaal kopen in Nederland. Je kan echter wel 2C-B-FLY.kopen.

ALD-52

ALD-52 is een derivaat van LSD, met toevoeging van een acetylgroep aan de indoolring. De subjectieve psychologische effecten op mensen zijn niet goed vastgesteld, hoewel er is gerapporteerd dat ze vergelijkbaar zijn met die van LSD.

Paddo’s

Psilocybine of paddo’s, een groep schimmels die al sinds de prehistorie wordt gebruikt als entheogeen en hallucinogeen medicijn. De stof psilocybine wordt in verschillende geslachten aangetroffen, met meer dan 100 soorten in het geslacht Psilocybine, hoewel de paddenstoelen van dat geslacht gewoonlijk geen hallucinaties veroorzaken.

Psilocybine veroorzaakt een toename van empathie, euforie en veranderd denken. Bij sommige soorten kan het open en gesloten visuals veroorzaken.

Hoewel ze chemisch niet verslavend zijn en geen grote bedreiging voor de gezondheid vormen, zijn ze moeilijk te onderscheiden van dodelijke paddenstoelen. Giftige soorten zoals Death Caps kunnen er identiek uitzien aan sommige soorten psilocybine en groeien op dezelfde plaatsen.

DMT

DMT wordt mogelijk al duizenden jaren gebruikt door Amazone-stammen. Zij gebruiken de DMT die van nature in regenwoud planten voorkomt. Daarbij activeren ze die door het in thee te zetten. Ayahuasca is daarbij in zijn pure vorm een combinatie van twee planten: de Banisteriopsis caapi rank of liaan (TARZAN!) en de bladeren van de chacruna plant, Psychotria viridis. Deze unieke combinatie van planten is geen willekeurig toeval maar eerder een met zorg samengestelde mix die de kracht van beide planten vrijgeeft.

De stof is misschien wel een van de krachtigste psychedelische drugs op aarde, met potentie voor krachtige visuele hallucinaties. Er zijn weinig aanwijzingen dat het chemische afhankelijkheid of medische complicaties kan veroorzaken. Er bestaat echter een kans dat psychologische problemen zich kunnen voordoen door bad trips.

Veelbelovende nieuwe ontwikkeling – microdosering of microdoseren

Een veelbelovende nieuwe ontwikkeling is het microdoseren met bovenstaande stoffen. Hierbij neem je een heel klein beetje (zeg 20 microgram LSD bijvoorbeeld) van een bepaalde psychedelische stof. Veel mensen rapporteren nu allerlei voordelen. Bijvoorbeeld dat ze creatiever en energieker worden. Je kunt hier meer over lezen in onze post over microdosering met LSD.