Coronavirus en de economie. Zijn er oplossingen?

Het coronavirus en de vele lockdowns die erop volgden gaat de economie enorme klappen geven. Echter wordt het allemaal wel zo verstandig gedaan? Is het middel niet erger dan de kwaal? Laten we eerst zeggen dat de eerste reactie is duidelijk. We houden het coronavirus tegen, we zorgen dat zo min mogelijk mensen elkaar tegen komen.

Alleen tot nu toe komt iedereen nog wel veel mensen in paniek tegen, en daardoor is er bijna geen enkel beleid meer naar de toekomst. Uiteindelijk neigt onze visie toch meer naar de visie van hoogleraar Ira Helsloot (zo te zien geen familie van de trance DJ Misja Helsloot)

Hij zegt dat als er 500.000 mensen werkloos raken door het coronavirus – en dat gaat gebeuren – ze gemiddeld 2 jaar minder leven. Armere mensen leven namelijk minder lang dan rijkere mensen. Tussen modaal en bijstandsniveau zitten 10 levensjaren minder.

Zetten we de economie stil om mensen met morbide obesitas te “redden”?

Met andere woorden om veel mensen met morbide obesitas en mensen boven de 80 te redden, zetten we de hele samenleving stil. Ook zijn er veel ouderen die vraagtekens zetten of ze wel gered willen worden. Hun kleinkinderen kunnen niet meer naar school, terwijl hun kinderen hun baan kwijt raken of failliet gaan. Natuurlijk willen heel veel ouderen best verder leven, alleen tegen welke prijs? De proportionaliteit moet wel in de gaten gehouden worden!

We moeten het samen doen, en we doen het samen

Coranavirus verander de wereld

Nu stel ik dat zo hard, want miljarden uitgeven om duizenden mensen te redden die te veel eten en al heel lang leven? Is dat een goede zaak? Die miljarden kun je namelijk niet meer uitgeven om bijvoorbeeld andere levens te redden. Dan heb ik niet over de miljarden die extra besteed worden aan bestrijding van het coronavirus.

Een ziekenhuisopname op de IC kost bijvoorbeeld 2.500 euro per dag. Dat is allemaal klein bier, vergeleken bij de werkelijke schade aan de economie. Nee, dan heb ik het over de miljarden die het kost om de Nederlandse economie stil te leggen. Horeca Nederland wil al 5,1 miljard schadevergoeding, en zegt dat al te weinig zal zijn. We gaan nu 90 miljard lenen (€ 25.000.- per gezin met 2 kinderen!) om 5.000 mensen te redden.

Met dat normaal gezien in de gezondheidszorg een extra levensjaar op dit moment in de gezondheidszorg € 80.000.- mag kosten. Daar wordt op dit moment ongeveer meer gerekend.

Eerst de cijfers over het coronavirus

De eerste cijfers laten zien dat het coronavirus ongeveer een sterftecijfer kent van 0,66 % (bron The Lancett Infectious Diseases). Dat is ongeveer 6 x meer als de normale griep. Laten we zeggen een 0,5 % voor het makkelijke rekenen en het is ieder geval geen 3 tot 4 % als waar we mee begonnen.

Jonge kinderen hebben een kans van ongeveer 1 op 50.000 aan het corona virus of Covid-19 virus te overlijden. Er is in België nu 1 meisje (Rachel) van 12 overleden, daarvoor was een jongen van 14 in Portugal de jongste en in Engeland is een jongen van 13 overleden. Het laat zien hoe zeldzaam het is. In Nederland is de jongste een 52 jarige oude vrouw.

Bij ouderen boven de 80 loopt de sterftekans meer naar de 8 %. Voor mensen onder de 50 jaar oud is er een kans van 1 op 1400 om aan corona te overlijden. En dan moet je natuurlijk ook nog wel besmet raken met Covid-19. Hoe ouder hoe meer kans ook een ziekenhuisopname. Voor veertigers is de kans 4 % dat die in een ziekenhuis worden opgenomen en voor vijftigers is dat al 8 %.  De lockdown maatregelen die genomen zijn, hebben tot nu toe ongeveer 120.000 doden bespaard. Lekker cryptisch heeft alle cijfers netjes bij elkaar gezet.

Verloop van de ziekte corona/Covid-19

De ziekte verloopt ongeveer als volgt. Een week incubatietijd, dan ben je ziek. Meestal in 80 % van de gevallen niet erg. 15 % wordt na een week toch wel erg ziek, en 5 % wordt in het ziekenhuis opgenomen. Daarna ga je na ongeveer een week dood, je wordt ontslagen, of je ligt nog gemiddeld 23 dagen op de intensive care.

Van 17 maart (109), tot 24 maart (242) is een gemiddelde ziekenhuisopname van 146. Je zou dan een week later het aantal doden kunnen bekijken. Dat is op 24 maart (63) en 31 maart (175) is er een gemiddelde sterfte van 93.

Nu hebben niet alle mensen die corona hadden en overleden zijn op de IC gelegen. Er wordt op dit moment al geselecteerd aan de poort. Ook kiezen mensen zelf om toch maar thuis te sterven. Mede doordat je thuis wel redelijk wat bezoek kan ontvangen. Is toch wel fijn in je laatste levensdagen.

Op de intensive care met coronavirus? 50 % kans om daar nog levend uit te komen

Want op de intensive care met corona dan heeft men weinig kans om uit het ziekenhuis te komen. De mensen die er komen zijn zwaar ziek. Je hebt niet veel meer dan 50 % kans om nog levend uit het ziekenhuis te komen. Er blijft dan nog 50 % van de mensen over die dan nog 2 weken of meer blijft leven. Als ze blijven leven raken ze wel per dag op de IC 2 tot 3 % spierweefsel per dag kwijt. Je komt er dus toch niet fit als een hoentje van de IC vandaan. Je doet echt wel een jasje uit.

Daarom heeft het weinig zin om mensen van boven de 80 op de IC te zetten, want als ze al het halen komen ze er meestal als een kasplantje uit. Het heeft ook weinig zin om mensen met een BMI boven de 30 op te nemen. Op dit moment wordt er al aan de poort een selectie toegepast hierop.

Sterfgevallen coronavirus Nederlandziekenhuisopnames Covid 19 in Nederland

Welke mensen gaan vooral dood aan corona?

Vooral mensen met bijkomende problemen, maar vooral mensen die dik zijn (BMI>30) en dan nog diabetes (vaak natuurlijk type II) en hoge bloeddruk hebben. Daarbij zijn het vaak ook nog mensen boven de 70. Natuurlijk kun je ook dood als je kerngezond bent, alleen dat is typisch de media die vinden het leuk om de uitzonderingen eruit te halen.

Welk percentage van de mensen is nu al besmet geweest en immuun?

Dat is een hele moeilijke. Je zou kunnen zeggen dat er in Nederland op 1 april 1173 doden waren. Waarschijnlijk zijn dat er meer. In een gemeente als Uden is het wellicht wat duidelijker. Dat heeft ongeveer 37000 inwoners. Daar zijn zeg 35 bevestigde doden en wellicht 15 onbevestigd. Onbevestigd is dat ze waarschijnlijk wel overleden zijn aan corona, alleen ze zijn niet getest. Bij een sterftecijfer van 0,5 %, zijn dan al 25 % van de inwoners van Uden besmet (10.000).

Wat is een start voor de juiste exitstrategie voor corona per 28 april 2020?

coronavirus sticker immuun

 1. zet alle dikkerds (boven BMI 30 en diabetes type II, en hoge bloeddruk) en mensen boven de 70 op vrijwillige basis achter slot en grendel. Laat die lekker maar van 7 tot 9 boodschappen doen. Mensen onder die leeftijd en beneden een BMI van 30 doen maar later boodschappen. Rutte kan dat goed; “Ik raad dat af!”
 2. Zorg ervoor dat sporten waar mensen elkaar niet aanraken weer beoefend kunnen worden, zoals golfen en tennis. Sport is gezond en levert weer een stukje economie op.
 3. Zorg dat je gaat testen en haal de mensen die immuun zijn eruit, en zorg dat ze langzaam weer kunnen werken. Zet ze voor mijn part bij elkaar om per horecazaak open te gaan
 4. Natuurlijk zorgt de horecazaak nog steeds voor 1,5 meter afstand tussen de tafels. Ja dat is behelpen.
 5. Gooi de basisscholen weer open
 6. De mensen die immuun zijn kunnen met een ster of (als dat te confronterend is een grote button) rondlopen waarop staat IMMUUN!
 7. Geen ruimte aan creatieve oplossingen zodat er wat van de economie gered kan worden. Zoals spelen van voetbal zonder publiek. Als het kan, maak het mogelijk

Hoe zorgt het huidige beleid tegen het coronavirus voor minder levensjaren?

 • het is duidelijk dat er veel geld verloren gaat. Geld wat niet gebruikt kan worden voor allerlei andere zaken
 • minder inkomen is minder levensjaren. 500.000 werkloze mensen, leven gemiddeld door stress en slechtere voeding 2 jaar korter
 • het is duidelijk dat door de vele stress al meer benzodiazepines worden gebruikt wat ook weer minder levensjaren geeft
 • er worden behandelingen uitgesteld, daardoor zullen er meer mensen dood gaan
 • mensen worden depressief en gaan meer zelfmoord plegen

Hoe zorgt het huidige beleid tegen het coronavirus voor meer levensjaren?

 • de lucht wordt door een recessie beter, daardoor leven mensen langer
 • er zijn minder verkeersongelukken daardoor leven mensen langer

Ook na het coronavirus moet er voor mensen nog wat te verdienen zijn

Kijk het is verschrikkelijk dat er mensen dood gaan aan corona. Het wordt ook absoluut niet leuk als er straks 500.000 werklozen zijn. Of dat er 90 miljard is uitgegeven omdat het economische leven is stilgelegd. Natuurlijk is het nodig om te zorgen dat de intensive care niet overbezet raakt. Nu ongeveer per 28 april zijn er straks wellicht 3.000 coronadoden te betreuren. Dat is wel dan ongeveer al 30 miljoen per dode. Dat zijn vooral doden die toch al oud of in een slechte gezondheid waren.

Dat is veel geld wat dan niet in andere dingen gestopt kan worden die ook doden kunnen besparen. Dus mensen, we begrijpen dat jullie NU bang zijn. Alleen laat de regering ervoor zorgen dat er na 28 april nog wat van de Nederlandse economie over is.

Het corona virus en de economie lijkt op een bekend ethisch probleem

We weten dat een mindere economie ook minder levensjaren geeft. Want een mindere economie levert minder belasting op en er kan dan minder geld naar bijvoorbeeld gezondheidszorg gaan. Dertig miljoen uitgeven om een hele dikke man van het coronavirus te redden, of 30 x 1 miljoen uitgeven om bijvoorbeeld een zuigeling te redden van een zeldzame ziekte? Dat dilemma is helemaal niet zo gek. Het Belgische meisje Pia had een medicijn nodig van 1,9 miljoen, die niet vergoed werd door de zorgverzekering. Uiteindelijk is in een SMS-actie wel dat geld bij elkaar gekomen. Anders was Pia gewoon dood gegaan…..

Vergelijking coronavirus en economie met het trolleyprobleem

Dit verhaal met het corona virus lijkt op een bekend filosofisch en ethisch probleem, namelijk het trolleyprobleem. Iemand kan een wissel van een spoor omzetten, en in plaats van 5 mensen die zo plat als een dubbeltje gereden worden, gaat er dan 1 iemand maar dood. Als men de keuze aan mensen voorlegt, haalt 80 % van de mensen de hendel over….

dilemma corona

Er zijn talloze varianten van dit probleem. Het komt er altijd op neer dat persoon A kan een handeling verrichten die vele mensen kan helpen, maar door dit te doen wordt persoon B onterecht geschaad. De vraag is dan: onder welke omstandigheden is het moreel juist voor persoon A om de rechten van persoon B te schaden in functie van het welzijn van de groep? Die dikke man op de IC gaat bijna in 100 % van de gevallen dood. Hij redt het niet. Waarom blijft die dikke man dan niet lekker binnen?

Een variant van het trolley probleem

dikke man en corona dilemma

Zoals eerder, stormt er een trolley richting vijf mensen. Jijzelf staat hier op een brug waaronder de trolley zal passeren en jij kan hem stoppen door iets zwaars op het spoor te laten vallen. Toevalligerwijze staat er een heel dikke man naast je – de enige manier om de trolley te stoppen is dan ook om deze man van de brug te duwen op het spoor waardoor hij sterft, maar er vijf levens gered zijn.

Moet je dit doen? Op dat moment haalt maar 10 % van de mensen de hendel van de wissel over.
Waarom wijken die percentages zoveel af voor deze 2 problemen? Men denkt dat het duwen een handeling is die direct in verband staat met het lichaam van de dikke man en jouw lichaam. De evolutie kent dit. De evolutie kent niet een hendel overhalen van een wissel.

Het dilemma van het coronavirus bestrijden en de economie redden. Wat zou jouw keuze zijn?

pandora's box 2020

Nu wat beslissen de medici? Want de politiek laat dit dilemma wijselijk over aan de medici? Zij willen hun handen niet aan dit dilemma gaan branden. Echter medici zijn geen economen. Natuurlijk willen ze nu mensen redden. Het dilemma van het coronavirus en de economie…Wat zou jouw keuze zijn? Laat een reactie achter…