Het research chemicals verbod in Nederland

Voor De Complete Lijst Van Research Chemicals Die Men Wil VerbiedenKlik Hier

Het research chemicals verbod gaat er – mits als er een nieuw wetsvoorstel wordt aangenomen –  in Nederland ook komen. We hebben daar al verschillende artikelen eraan gewijd onder andere over het drugsbeleid in Nederland. Eind april 2019 was er de allereerste berichtgeving die liet zien dat Ferdinand Grapperhaus en Paul Blokhuis een stoffengroepwet wilden, waarin ze verschillende nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) als groep wilden verbieden.

Waarom willen Ferdinand (CDA) & Paul (Christen Unie) designerdrugs verbieden?

Designerdrugs of research chemicals zijn de minister en staatssecretaris een doorn in het oog. Producenten en handelaars in drugs zijn creatief in het vinden van manieren om de Opiumwet te omzeilen. Dat doen zij bijvoorbeeld door het ontwikkelen van nieuwe psychoactieve stoffen (NPS), ook wel designerdrugs genoemd. Dit zijn nieuwe stoffen die sterk lijken op harddrugs die al op lijst I van de Opiumwet staan, maar in ons land nog niet verboden zijn. Deze stoffen bootsen de werking na van drugs als XTC, cocaïne en amfetamine. Vaak zijn ze zelfs beter, of hebben een geheel op zich zelf staande werking.

Zodra Grapperhaus en Blokhuis een research chemical op de lijst met verboden drugs hadden gezet, werd de samenstelling net iets veranderd, waardoor die niet langer illegaal was. Problematisch voor hen is nu dat als zo’n nieuwe stof onder de Opiumwet wordt gebracht, er weer een nieuwe stof wordt gemaakt met een net iets andere samenstelling. Daardoor valt deze stof weer buiten de drugswetgeving van Nederland.

Rechtshulpverzoeken konden niet opgevolgd worden.

Tevens konden soms rechtshulpverzoeken uit landen buiten de EU ook niet opgevolgd worden, aangezien deze stoffen in Nederland niet illegaal waren. Er is namelijk voor veel voorkomende research chemicals geen verbod in Nederland. Dat valt natuurlijk niet goed als je eventueel later hulp wil bij een rechtshulpverzoek van Nederland. Ja, dan kom je achteraan in de rij te staan bij een buitenlands openbaar ministerie.

Een voorbeeld was 4-MMC of mephedrone of miauw-miauw. Binnen 1 week kon je al weer 3MMC kopen. Er werd gewoon een methylgroep verschoven naar een andere positie (van de 4e naar de 3e positie op de aromatische ring) en zie daar deze designerdrug 3-MMC was weer niet verboden.

4mmc of mephedrone

4MMC

3MMC structuurformule

3MMC

 

 

 

 

 

Hetzelfde gebeurde bij het verbod op 4-FA van mei 2017. Binnen de kortst mogelijke keren was er 4-FMA (nog veel gevaarlijker), 2-FA, kun je hier 2-FMA kopen, en is er ook 3-FA, en 2-FEA/3-FEA op de markt. Een nieuwe wet gaat dat doorbreken, kondigen de CDA’er en CU’er toen eind april 2019 aan.

P. Blokhuis: Gezondheidsrisico’s van research chemicals

Paul Blokhuis staatssecretaris voor drugsbeleid

Staatssecretaris Blokhuis: “De stoffen die op Lijst I van de Opiumwet staan, staan daar niet voor niets. Dit zijn drugs met aantoonbaar grote gezondheidsrisico’s. Van de designerdrugs die hiervan zijn afgeleid kunnen we aannemen dat ze net zo goed grote gezondheidsschade kunnen aanrichten. Denk bijvoorbeeld aan stoffen die zijn afgeleid van een zwaar middel als Fentanyl. Uit voorzorg nemen we daarom nu maatregelen. Door bepaalde groepen stoffen te verbieden nemen we ook de indruk weg bij gebruikers dat deze stoffen niet zo schadelijk zijn, omdat ze in eerste instantie legaal op de markt komen.”

Met nadruk dat er dus in veel voorkomende gevallen geen enkel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de schadelijkheid van deze designerdrugs of research chemicals.

Het Wetsvoorstel Voor Het Verbod Op Research Chemicals 

De bedoeling is dat er een nieuwe lijst komt, namelijk Lijst 1A. Op lijst 1A van de Opiumwet kunnen ook complete groepen van designerdrugs worden gezet. Hierdoor kan in één keer een hele groep designerdrugs verboden worden, ongeacht de specifieke samenstelling ervan. Door een stofgroep onder de Opiumwet te plaatsen, worden alle substanties die kunnen worden afgeleid van de chemische basisstructuur van een stof in één klap verboden worden. Zo krijgt een hele groep designerdrugs bij voorbaat geen kans, ongeacht de specifieke samenstelling.

Verder kan de minister straks als dit wetsvoorstel ongewijzigd wordt aangenomen via een Algemene Maatregel van Bestuur gelijk een hele stoffengroep verbieden. Iets wat een hele slechte zaak zou zijn. Dit aangezien de minister dat gewoon zelf kan doen, zonder de Tweede Kamer toestemming te moeten vragen.

” Het kabinet wil zogenaamde ‘designerdrugs’ gaan aanpakken. Dat zijn synthetische drugs waarvan de chemische formule zo wordt aangepast, dat ze net niet strafbaar zijn volgens de Opiumwet. In de huidige Opiumwet staan alle middelen expliciet genoemd, met hun exacte chemische formule. De regering wil nu ook groepen drugs verbieden, die scheikundig tot de zelfde familie behoren.

Minister Grapperhaus en staatssecretaris Blokhuis willen de Opiumwet zo veranderen dat het voortaan mogelijk is niet alleen specifieke drugs te verbieden, maar ook “stofgroepen”. Designer drugs worden ook wel NPS (Nieuwe Psychoactieve Stoffen) genoemd. Voorbeelden zijn 4-FMP, Benzo Fury, Mephedrone of ‘Miauw-Miauw’.

Opsporingsdiensten kunnen sneller doorpakken

minister F. Grappenhaus tegen research chemicals

Minister Grapperhaus: “Achter designerdrugs zit een keiharde wereld waarin mensen worden geïntimideerd en bedreigd, waarin onze woonwijken en ons milieu ernstig in gevaar worden gebracht en zware criminelen enorme financiële winsten maken die via witwaspraktijken onze legale economie dreigen te corrumperen. Deze wetswijziging helpt in de aanpak van deze ondermijnende criminaliteit. Drugsproducenten en –handelaars weten met nieuwe stoffen nu vaak de dans te ontspringen. Door bepaalde groepen stoffen te verbieden kunnen onze opsporingsdiensten sneller doorpakken. We kunnen internationaal ook meer gezamenlijk optrekken en beter voldoen aan rechtshulpverzoeken uit andere landen, waar deze stoffen al verboden zijn. Kijk nu snel deze video waarin mijn grote voorbeelden burgemeester Van der Vaart en wethouder Hekking te zien zijn.” 

Grapperhaus Kraamt Grote Onzin Uit

Nu weet ik toevallig, er is helemaal geen keiharde wereld. Research chemicals of designerdrugs zijn namelijk legaal. Ook worden onze woonwijken en ons milieu juist niet in gevaar gebracht, aangezien de productie gebeurd in veilige, onder controle staande fabrieken. Fabrieken die bijvoorbeeld ook allerlei andere producten als medicijnen voor mens en dier maken. Ook zijn er wat ons betreft helemaal geen witwaspraktijken, aangezien wij (we kunnen niet voor anderen spreken) gewoon onze belasting betalen. We kunnen dus aannemen dat de minister van Justitie en Veiligheid, grote onzin uitkraamt wat betreft een gunstige uitwerking van een research chemicals verbod.

Is onze minister gek geworden om een research chemicals verbod te willen?

De enige uitwerking die zijn research chemicals verbod gaat hebben is precies wat hij verteld dat er nu al gebeurt. Is deze minister gek, is deze minister krankjorum, zou deze minister van het padje af zijn? Nee, het is een verschil in perspectief. Hij is advocaat, en staat voor het rechtssysteem. Op het moment dat het economisch wat minder gaat zie je bijvoorbeeld dat de straffen voor drugsdelicten omlaag gaan. Op het moment dat coffeeshops dicht gaan, zie je dat direct de illegale dealer erop in springt. Met gelijk de volgende dag de oekaze dat coffeeshops wel een afhaalloket mogen openen.

Dus nee, deze minister heeft ze blijkbaar wel op een rijtje. Alleen legale research chemicals zijn een nagel aan de doodskist van elk rechtssysteem wat drugs verbiedt. Op het moment dat bepaalde designerdrugs en research chemicals eigenlijk legaal weinig ophef veroorzaken, dan zou men ook wel eens nog meer vragen kunnen stellen bij het verbod op andere drugs.

Baantjes veilig stellen door verbieden van designerdrugs

Op het moment dat je designerdrugs verbiedt, heb je jouw baan, de banen van veel andere advocaten en mensen die werken bij het Openbaar Ministerie en het rechtssysteem weer veilig gesteld. Stel je voor dat research chemicals het goed zouden doen? Heineken, 1 van de grootste dealers van harddrugs in dit land en de wereld vaart er dan niet zo goed bij. Het is bekend dat op XTC mensen nauwelijks bier drinken. Jammer voor Heineken. Beter voor onze schatkist, want alcohol kost de samenleving meer dan het aan accijns opbrengt. Echter we vertellen hier meer over in ons blog: Designerdrugs Verboden-Waarom Wel Waarom Niet Verbieden Designerdrugs 

Het Research Chemicals Verbod Kent Nu Drie Stofgroepen

In de consultatie stellen Blokhuis en Grapperhaus voor om een drietal stofgroepen op Lijst Ia van de Opiumwet te plaatsen en daarmee te verbieden. Dit zijn drie veel voorkomende stofgroepen die ook al in het buitenland via deze weg zijn verboden en die zijn afgeleid van individuele stoffen die al op lijst I van de Opiumwet staan. Met dit verbod op bepaalde stofgroepen worden gebruikers gewaarschuwd voor de gezondheidsrisico’s die kleven aan deze designerdrugs. Het draagt tegelijkertijd bij aan bestrijding van de drugscriminaliteit die zich deels heeft verplaatst naar de productie en handel in deze stoffen die (nog) niet verboden zijn. Substanties die zijn afgeleid van 2-fenethylamine, cannabimimetica of synthetische cannabinoïden en substanties afgeleid van 4-aminopiperidine.

Wat houdt het research chemicals verbod in als de wet wordt aangenomen? 

Deze cannabinoïden oftewel kunstmatige weed worden verboden

 • 5C-AKB48
 • 5F-AB-PINACA
 • 5F-ADB
 • 5F-AKB48
 • 5F-PB-22
 • AB-CHMINACA
 • AB-FUBINACA
 • AB-PINACA
 • AKB48 (APINACA)
 • AM-2201
 • APICA (2NE1)
 • BB-22
 • EG-018
 • JWH-073
 • MAM-2201
 • MMB-CHMINACA
 • NM-2201
 • STS-135
 • THJ-018
 • THJ-2201
 • UR-144

Cathinones worden allemaal verboden

Empathogenen worden allemaal verboden:

Fenetylamines worden straks allemaal verboden 

Amfetamines

Psychedelische amfetamines, ja ook die worden verboden 

 • DOC
 • DOI
 • DOAM
 • DOBU
 • DOEF
 • DOET
 • DON
 • DOPR

Psychedelische fenetylamines ook zullen verboden worden:

Andere fenetylamines vallen ook onder het research chemicals verbod:

 • ALEPH (DOT)
 • ALEPH-2
 • ALEPH-4
 • ALEPH-6
 • ALEPH-7
 • ARIADNE
 • ASB
 • B
 • BEATRICE
 • BIS-TOM
 • BOB
 • BOD
 • BOH
 • BOHD
 • BOM
 • 4-Br-3,5-DMA
 • 2-Br-4,5-MDA
 • 4-D
 • β-D
 • DESOXY
 • 2,4-DMA
 • 2,5-DMA
 • 3,4-DMA
 • DMCPA
 • DME
 • DMMDA
 • DMMDA-2
 • DMPEA
 • E
 • EEE
 • EEM
 • EME
 • EMM
 • ETHYL-J
 • ETHYL-K
 • F-2
 • F-22
 • FLEA
 • G-3
 • G-4
 • G-5
 • GANESHA
 • G-N
 • HOT-2
 • HOT-7
 • HOT-17
 • IDNNA
 • IM
 • IP
 • IRIS
 • J
 • MADAM-6
 • MDAL
 • MDBU
 • MDBZ
 • MDCPM
 • MDDM
 • MDE
 • MDHOET
 • MDIP
 • MDMC
 • MDMEO
 • MDMEOET
 • MDMP
 • MDOH
 • MDPEA
 • MDPH
 • MDPL
 • MDPR
 • ME
 • MEDA
 • MEE
 • MEM
 • MEPEA
 • META-DOB
 • META-DOB
 • Methyl-J

  Stoffen met MM, Ma (ja ook je moeder 😉 en DA (de bekende drogist) worden verboden!

 • Methyl-MA
 • Methyl-MMDA-2
 • MMDA
 • MMDA-2
 • MMDA-3a
 • MMDA3b
 • MME
 • MP
 • MPM
 • ORTHO-DOT
 • P
 • PE
 • PEA
 • PROPYLNYL
 • SB
 • TA
 • 3-TASB
 • 4-TASB
 • 5-TASB
 • TB
 • 3-TE
 • 4-TE
 • 2-TIM
 • 3-TIM
 • 4-TIM
 • 3-TM
 • 4-TM
 • 3-TME
 • 4-TME
 • 5-TME
 • 2T-MMDA-3a
 • 4T-MMDA-2
 • TMPEA
 • 2-TOET
 • 5-TOET
 • 2-TOM
 • 5-TOM
 • TOMSO
 • TP
 • TRIS
 • 3-TSB
 • 4-TSB
 • 3-T-TRIS
 • 4-T-TRIS

Fentanyl-achtigen zijn al verboden 

Voor de zekerheid komen de fentanylachtigen qua stoffengroep in de wet. Echter fentanyl en soortgelijke stoffen staan allemaal al op Lijst 1 van de Opiumwet. Die stoffen kunnen dus niet nog extra verboden worden in een nieuw research chemicals verbod. Echter natuurlijk is fentanyl als legaal medicijn (even gevaarlijk) nog volop verkrijgbaar.

Legale medicijnen zijn volgens de Deense internist en hoogleraar Peter Gøtzsche de derde doodsoorzaak in het westen. In de VS en Europa sterven – na hartziekten en kanker – de meeste mensen ten gevolge van bijwerkingen, een verkeerde toediening of een verkeerd gebruik van geneesmiddelen

Wat valt niet onder het voorgestelde research chemicals verbod?

Lysergamides zoals 1cP-LSD en ETH-LAD, alsmede andere entheogenen of hallucinogenen en tryptamines zoals 4-HO-MET en 5-MEO-DALT blijven voorlopig legaal. Interessant want het feit dat LSD ooit al in 1971 illegaal is gemaakt slaat helemaal nergens op. LSD is namelijk niet verslavend en staat op de lijst van schadelijkheid samen met paddo’s stijf onderaan.

Het RIVM (je weet wel nu bekend van het Corona Virus en iedereen moet dan wel naar ze luisteren) had in 2009 een soort hitlijst gemaakt. Hierin beoordeelde een panel van experts drugs op een aantal aspecten: acute en chronische toxiciteit, verslavingspotentie, en individuele en maatschappelijke sociale schade. De RIVM kwam tot de volgende totaalscore van meest schadelijke drugs: Wat opvalt is dat een drug (2C-B) die op lijst I van de Opiumwet staat niet eens op die lijst voorkomt. En toch moeten ook al die derivaten en analogen van 2C-B allemaal verboden worden? Wat is daar nog de logica van Grapperhaus in, als je het blijkbaar allemaal voor de volksgezondheid doet? Nee, je doet het voor je baantje en de baantjes van anderen en de winsten van ondernemers….Een logisch streven alleen vertel dat dan ook gewoon……

 1. Crack (basecoke)
 2. Heroïne
 3. Tabak
 4. Alcohol
 5. Cocaïne
 6. Metamfetamine
 7. Amfetamine check 2-FMA
 8. GHB
 9. Benzodiazepinen (slaap- en kalmeringsmiddelen) – check etizolam en clonazolam
 10. Cannabis
 11. Ketamine
 12. Xtc
 13. Khat
 14. LSD, check 1cP-LSD en ETH-LAD
 15. Paddo’s – check 4-HO-MET

Ja, het is wat.

Kan Je Straks Nog Clonazolam & Etizolam kopen?

Kun je straks nog steeds clonazolam en etizolam kopen?. Ja, natuurlijk blijven de benzodiazepines waaronder ook clonazolam valt legaal. Etizolam valt nu nog wel buiten het nieuwe research chemicals verbod. Echter in oktober vorig jaar is er een evaluatie geweest van etizolam door de WHO. De WHO (ja die zelfde World Health Organisation van het coronavirus en de economie) heeft tussen 2 en 6 maart in Wenen op een UNODC (United Nations Office on Drugs & Crime) congres een beslissing genomen om etizolam op lijst IV te plaatsen.

Dat is een lijst waarvan je stoffen alleen in bezit mag hebben als die voorgeschreven zijn door een arts. Diezelfde WHO heeft van 2 tot 6 maart 2020 dus ook minstens 1100 mensen in Wenen bij elkaar gebracht. Mensen uit alle delen van de wereld om stoffen op een verboden lijst te plaatsen! Terwijl in hetzelfde Oostenrijk in de wintersportplaats Ischgl de bekende Noors-Duitse barman van après-ski bar Kitsloch als superverspreider lekker al aan de gang was. Zijn de rechtschapen mensen van het UNODC nog lekker even op de ski’s gaan staan? Diezelfde WHO is met diezelfde conventie dus ook een superverspreider over een GROOT DEEL VAN DE WERELD geweest…En zichzelf maar op de borst slaan dat ze met research chemicals verbieden zo lekker gezond bezig zijn….

UNODC vergadering 2020

UNODC (United Nations Office on Drugs & Crime) vergadering in Wenen

Ja, want zomaar concurrentie vindt de farmaceutische industrie natuurlijk niet zo leuk. Ook blijven de dissociatieven zoals 2-FDCK buiten Opiumlijst Ia. Echter je ziet hoe het werkt met zo’n research chemicals verbod. Je wordt neergezet als een crimineel, terwijl je crimineel wordt gemaakt.

Daarnaast vertelt men over allerlei gevaren met fentanyl, terwijl fentanyl achtige stoffen allemaal al verboden zijn. Je ziet het research chemicals verbod wordt door de minister als een hapklare brok aan de media voorgelegd. Een wat kritischer media zou wellicht bij het research chemicals verbod tot een andere conclusie zijn gekomen.