3MMC was is het? Is 3MMC Hetzelfde Als 4MMC?

 

3MMC (C11H15NO) behoort tot de cathinones (een ondergroep van de amfetamines – β-keto amphetamines). De naam cathinones komt van de alkaloïde cathinon (C9H11NO) wat het werkzame bestanddeel is in de Khat plant (Catha Edulis Forsk) .

cathinon

Cathinon structuurformule

 

Efedrine

De plant Khat

Cathinon wordt in vivo omgezet in efedrine (C10H15NO)  In 2013 is die plant Khat eigenlijk zonder enig goede reden op Opiumlijst II geplaatst. Want ja, daar gaan stoffen heen, waar mensen wel plezier aan beleven en die net zo of minder schadelijk dan koffie zijn. Khat wordt al eeuwenlang in landen als Jemen (82% van de mannen kauwen daar op de blaadjes van de Khat plant)), Somalië, Ethiopië, Djibouti – zeg maar landen rond de hoorn van Afrika – als lichts genot- en opwekkend middel gebruikt. Het vervult daar een sociale functie, eigenlijk net zoals bier hier. Het enige schadelijke wat ontstaat bij intensief gebruik) is tandbederf en mondkanker, en dat is met goed tandenpoetsen zeer goed te voorkomen.

khat plant

Khat plant

Qua schadelijkheid behoort khat dan ook tot echt de laagste van onderstaand rijtje. Khatdoden zijn in ieder geval niet bekend.

  1. Crack
  2. Heroïne
  3. Tabak
  4. Alcohol
  5. Cocaïne
  6. Methamfetamine
  7. Amfetamine
  8. GHB
  9. Benzodiazepinen (slaap- en kalmeringsmiddelen)
  10. Cannabis
  11. Ketamine
  12. XTC
  13. Khat
  14. LSD
  15. Paddo’s.

Hoe maak je 3MMC?

Voor de enthousiaste scheikundige met criminele neigingen onder ons, zetten we hier de synthese van 3MMC neer. De synthese van 3-MMC krijg je door reactie van 3-methylphenylbenzaldehyde met ethyl magnesium bromide, gevolgd door oxidatie met pyridinium chlorochromate(PCC) op een silicum gel en te bromeren met waterstofbromidezuur . Dit geeft een
3-methylphenyl-bromo ketone, wat je dan laat reageren met een ethanolische methylamine in acetonitril om een 3MMC free base te produceren. Deze free base zet je dan om in de hydrochloride kristal vorm door middel van een etherische waterstofchloride. Als het goed krijg je dan een 3-MMC HCI met een smelpunt vab 193.2 ± 0.2 °C en eenkookpunt van 280.5 ± 23.0°C at 760 mm Hg.

Mocht je het niet zelf willen maken, dan kun je de kristalvorm 3MMC HCI helaas niet meer makkelijk hier kopen in onze online research chemical shop aangezien 3-MMC per 28 oktober 2021 op opiumlijst II geplaatst is.

Waar behoort 3MMC toe?

3MMC zelf behoort tot de amfetamines. ?

Het zou heel goed met de DAT-receptor (de dopamine active transporter) daar iets mee te maken heeft. Dopamine heeft te maken met beloningssystemen in het lichaam. Het is ook zeker te herleiden tot 1 van de uitdagingen waardoor je met verslaving te kampen kan komen. Zou een mooi onderzoek zijn om achter bepaalde beloningssystemen van het lichaam te komen. Het zou bijvoorbeeld kunnen leiden dat mensen van een eetverslaving af kunnen komen. Als we maar het mechanisme erachter volledig zouden kunnen begrijpen.

Designerdrug?

3MMM behoort op dit moment dus niet meer tot de zogenaamde designerdrugs, onderzoekschemicaliën, knutseldrugs, legal highs, nieuwe psychoactieve stoffen of research chemicals die de afgelopen tijd flink aan populariteit aan het winnen is. Wat zijn eigenlijk designerdrugs of research chemicals? Designerdrugs zijn legale varianten van een stof die verboden is op Opiumlijst I of II.

3MMC Legaal?

3mmc is nu een research chemical die per 28 oktober 2021 op opiumlijst II geplaatst. Deze corrupte boef hieronder met die hoed heeft daarmee je eigen keuzevrijheid qua research willen belemmeren. Dit terwijl de WHO al in 2016 eigenlijk niet veel heeft kunnen vinden over 3MMC. 3MMC is eigenlijk alleen in verband met doden gebracht, als het in combinatie met een andere (meer schadelijke stof) was gebruikt.
minister F. Grappenhaus tegen research chemicals

3MMC structuurformule

3MMC (C11H15NO)  structuurformule

4mmc of mephedrone

4mmc (C11H15NO) (of mephedrone

3MMC verwant aan 4MMC

Deze specifieke research chemical is verwant aan een verboden variiant van een cathinone, namelijk 4MMC (op Opiumlijst I terwijl die echt niet veel of minder gevaarlijker is dan 3-MMC, waarschijnlijk voortschrijdend inzicht?) , (miauw, mieauw) ook wel Mephedrone of Meow Meow genoemd, en heeft veel weg van de effecten die 4-methyleendioxymethamfetamine (MDMA/XTC) en ook wel methyl (1R,2R,3S,5S)-3-(benzoyloxy)-8-methyl-8-azabicyclo[3.2.1]octaan-2-carboxylaat (cocaïne) opwekken. Je ziet dat ten opzichte van 4MMC bij 3-Methylmethcathinone de methylsub op de 3e positie van de aromatische ring zit. Meestal is de 3e positie wat minder actief voor de SERT (sertonine) receptor, en weer meer op de DAT (Dopamine) en NET (noradrenaline) receptoren

Grosso modo zie je bij de 2e positie niet veel activiteit, of dat het meer een functionele stimulant wordt. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen 2-FA of 4-FA. In onderstaande tabel (IC 50 is hoe lager de waarde, hoe meer de stof werkt op de dopamine, serotonine, en noradrenaline concentraties in vivo) zie je dat 3MMC bijvoorbeeld 3 keer minder affiniteit heeft met serotonine, maar dubbel zoveel dan 4MMC met dopamine. Dientengevolge zou 3MMC ook wel eens minder euforisch kunnen zijn maar meer je een goed gevoel over jezelf geven. Wellicht zou 3MMC dan ook meer verslavend kunnen zijn.

Nog Meer research nodig naar 3MMC

3MMC is dus geen Mephedrone of 4MMC zoals veel mensen vaak denken. Deze nu verboden research chemical is net iets anders en wordt vaak onderzocht en tevens misbruikt vanwege het opwekkende en contact bevorderend effect. De reden dat onderzoek naar 3MMC aan populariteit  aan het winnen is, is het feit dat de dip na het gebruik van deze research chemical minder vervelend ervaren wordt dan bij bijvoorbeeld MDMA.

monoamine-opname-remming-3mmc-en-4mmc

Waar ligt dan nu aan? Ja, waarschijnlijk omdat de serotonine receptoren (SERT) minder hard worden aangesproken als bij MDMA. Bij MDMA (XTC) wordt de serotonine er echt uit geramd (IC50 1,4), en bij 3MMC gebeurt over langere tijd. Echter hiervoor is toch meer onderzoek nodig, aan de precieze processen die hier een rol in spelen. Wie weet wil je zelf nog even uitrekenen wat de K1 waardes zijn. Ik heb hier nog een makkelijke omrekentool om van IC50 naar K1 te gaan.

Je ziet het over algemeen wel dat ook tertiaire amines juist ervoor zorgen dat er minder dopamine door het lichaam wordt opgenomen. Er blijft dus dan meer in het lichaam aanwezig. Bij een tertiair amine:zijn aan het stikstofatoom drie alkylgroepen (een groep die enkel koolstof – en waterstofatomen bevat) gebonden en geen waterstof. Hieronder in een schema wat op dit moment uit intensieve research blijkt. Structuur relatie en effecten tussen synthetische cathinones